Društvo

Fon der Lajen: Proizvodjači moraju da ispune obaveze i isporuče vakcine

Foto: Wikipedia/European Parliament from EU
Proizvodjači vakcina protiv korona virusa "moraju da ispune svoje obaveze" i isporuče vakcine, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posle najavljenih kašnjenja isporuka vakcina u Evropi.

„Evropa je uložila milijarde u razvoj prvih vakcina i stvaranje istinski globalnog opšteg dobra. Sada kompanije moraju da ispune svoje obaveze“, rekla je ona u video obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ona je navela da će se zbog toga uspostaviti „mehanizam transparentnosti za izvoz vakcina“, koji treba da identifikuje isporuke doza vakcina proizvedenih u Evropi izvan Evropske unije. Predsednica Evropske komisije je istakla doprinos Brisela u promociji vakcinacije na globalnom nivou, navodeći da „zdravlje gradjana i globalni ekonomski oporavak idu ruku pod ruku“.

Ursula fon der Lajen je juče direktoru farmaceutske kompanije Astra Zeneka „jasno poručila da očekuje“ da ta kompanija ispuni dogovorene isporuke. Najava Astra Zeneke da će u početku smanjiti isporuku vakcina Evropskoj uniji povećala je pritisak na 27-člani blok, posebno jer Fajzer-Biontek, prva vakcina koja je dobila odobrenje Unije, prošle nedelje nije isporučena u obećanim količinama.

EU je zaključila šest ugovora o vakcinama za više od dve milijarde doza, ali do sada su odobrene samo Fajzer-Biontekova i Modernina vakcina.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • „Drugarice“Ursula,baš si duhovita! Mojne da smaraš proizvođače „vakcina“,neće „ljudi“ gubitak! Znaju oni da ste preterali sa količinama,kao što znaju kakav je odziv! Oni „ljudi“ naprave „vakcine“ i isporuče vam,vi ne možete da sprovedete „imunizaciju“ i onda im vratite,pa još hoćete i kintu nazad,pa mnogo hoćete!
    Pa,nisu „ljudi“ iz farmakobiznisa ludi!

%d bloggers like this:
Send this to a friend