Društvo

Fon Kramon: Ako Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU, i Balkan treba da dobije nešto

Foto: N1/Pritnscreen
Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Viola fon Kramon-Taubadel (von Cramon-Taubadel) izjavila je danas da bi, ukoliko Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), i zemlje Zapadnog Balkana trebalo da dobiju nešto, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

„Mi evropski parlamentarci uvek govorimo da, u slučaju da se status kandidata dâ Moldaviji i Ukrajini, takođe moramo nešto da damo zemljama Zapadnog Balkana, da bismo pokazali da smo kredibilni i da poverenje u nas nije u potpunosti izgubljeno“, rekla je Viola fon Kramon.

Ona je navela da „vraćanje kredibiliteta“ podrazumeva status kandidata BiH za članstvo u EU, otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo.

Fon Kramon je dodala da nije upoznata sa navodnim predlogom Slovenije o dodeli statusa kandidata BiH bez odlaganja.

„Svi mi smo protiv bilo kakvog ubrzavanja, pravljenja prečica ili pregovaranja, čak i oko članstva“, rekla je ona.

Regionalna televizija N1 prenela je ranije da su slovenačke diplomate pripremile dokument u kojem se za BiH traži status kandidata za ulazak u EU bez odlaganja. Kako javlja N1, slovenački predlog biće predstavljen na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU 20. juna.

Viola fon Kramon je deo grupe evroparlamentaraca i članova Bundestaga iz grupacije Zelenih, koji su doputovali u Sarajevo kako bi se upoznali o situaciji u BiH. Osim nje, u Sarajevo su doputovali predsednik delegacije Parlamenta EU za odnose sa BiH Romeo Franz i član Bundestaga Boris Mijatović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend