Društvo

Fond za razvoj odobrio 4,3 milijarde dinara kredita prošle godine

FOTO: Youtube screenshot/N1

FOTO: Youtube screenshot/N1

Malim i srednjim preduzećima u Srbiji prošle godine je iz Fonda za razvoj odobreno 4,37 milijardi dinara kredita, za investicije, trajna i obrtna sredstva. Tokom ove godine, odobreno je još 75 zahteva kredite u iznosu od 430 miliona dinara, rekla je Tatjana Matić, direktorka Fonda za razvoj, koja je najavila i da tu organizaciju u narednom periodu očekuje transformacija i restrukturiranje.  

„Za startap kredite odobreno je 290 miliona dinara i 130 miliona dinara bespovratnih sredstava u 2022. godini“, rekla je Matić na konferenciji „Izložba o značaju MSP za privredu Srbije – Vreme je za MSP“ u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji PKS i CEVES-a.

Cilj je Fonda je, kako je rekla, da bude još dostupniji i otvoreniji za malu privredu preko novih izvora finansiranja, kao što je Zelena agenda koja će biti u fokusu narednih pet i deset godina (preduzeća će moći da konkurišu za finansiranje solarnih panela, ili ekološki održivu izgradnju).

KOME ĆE SE I KAKO DODELJIVATI KTREDITI IZ FONDA ZA RAZVOJ?

„U dogovoru sa međunarodnim institucijama želimo da proširimo kreditnu podršku. Uskoro očekujemo da će biti dostupno 20 miliona evra koje planiramo da plasiramo zajedno sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za privredu“, rekla je ona i podestila da je kamatna stope na pozajmice Fonda za razvoj iznose između 1,5 do dva odsto“, rekla je Matić.

Fond će se ubuduće fokusirati na programe koje samostalno sprovodi, dodala je ona.

Takođe, u narednom periodu cilj je da se digitalizuju zahtevi za pozajmice, odnosno da privrednici elektronski podnose zahteve za kredite, rekla je Matić i navela da je Uoravni odbor Fonda odlučio da otvori filijalu u Novom Pazaru.