Društvo

Fontana se čisti nakon nekoliko meseci neodržavanja

Boom 93: S.Lisac
Posle dužeg vremena fontana je dočekala svoje čišćenje. Dokle će biti čista je neizvesno jer ove godine nije raspisana javna nabavka za izvođača radova.

Počelo je čišćenje fontane. Još uvek se ne zna da li će biti kompletno sanirana. U poslednjih par meseci fontanu niko nije redovno održavao, niti je radila u kontinuitetu. Bila je zapuštena, prljava i puna smeća. Neredovno čišćenje dovelo je da se na pločicama na dnu zahvati zeleni sloj prljavštine, jedan broj pločica je polomljen, cevi izvađene iz ležišta. Primetno je da su cevi u odnosu na prošlu godinu obojene u plavo, te fontani daju  još jači utisak neurednosti i neplanskog rada.

Grad Požarevac ove godine nije raspisivao javnu nabavku za čiščenje fontane, te je posao održavanja pripalo JP „Vodovod i kanalizacija“, čije smo radnike i zatekli na licu mesta.

Inače, Grad Požarevac preko javne nabavke svake godine traži usluge za čišćenje fontane. Poslednji put je poslove čišćenja dobila uslužna radnja za iskope zemlje i rušenje objekata ,,Libra“ iz Salakovca. Zašto ova firma ne održava fontanu preko cele godine kada građani plaćaju održavanje i čišćenje.

Usluge održavanja fontana podrazumeva prolećno čišćenje fontane, montaža opreme, kompletno pranje nakon zimskog perioda (pranje podrazumeva upotrebu hemijskih sredstava koja razgrađuju naslage kamenca) i puštanje u rad, navodi se u specifikaciji rada.

Takođe, dnevni obilazak i čišćenje fontane od krupnog materijala (papir, kese, lišće, servisiranje pumpe i opreme pre puštanja u rad i nakon završetka sezone. Priprema fontane za zimski period (demontaža pumpi i mlaznica) i skladištenje.

Početak rada fontane zahteva obavezno sve pripremne radove kao što su zamena nedostajućih pločica, popravka elektro priključaka za pumpe, servisiranje prskalica i ostale opreme. Završetak rada fontana zahteva demontažu opreme i konzerviranje i odlaganje na dogovoreno mesto.

Tokom rada fontane terbalo bi da se svakodnevno obilaze i kontroliše nivo vode i zaprljanost.

Fontana u centru grada je prvi put puštena u rad pre 19 godine. Od puštanja u rad do danas nisu rađeni veći radovi na jedinoj javnoj fontani u Požarevcu, pa je ona danas u lošem stanju. Zbog nepostojanja filtera fontana se brzo i isprlja.

Arhikteta Saša Isaković, nekadašnji direktor Direkcije za izgradnju, ranije je rekao da je došlo vreme da grad razmotri rekonstrukciju i modernizaciju fontane u centru Požarevca.

„Prvo treba ući u rekonstrukciju korita i zamenu pločica koje su otpale i postaviti neki kvalitetniji materijal. Takođe, potrebno je da se zamene i mlaznice koje su već zastarele i da se postavi drugačiji sistem. Mermer oko fontane je u dobrom stanju i on ne bi trebalo da se dira“ istakao je i dodao da sada cirkuliše voda koja se nalazi u fontani, a prilikom rekonstrukcije treba ubaciti filtere kako bi se smanjili troškovi čišćenja i na taj način bi ona na duže vreme bila čistija“ kaže Isaković.

Grad Požarevac preko Javne nabavke svake godine nabavlja usluge za čišćenje fontane. Za  usluge čišćenja fontane Grad Požarevac plaća oko milion dinara. Ove godine to radi JKP „Vodovod i kanalizacija“, čije smo radnike zatekli na licu mesta.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Vodovod je dobio nezakonito to odrzavanje, jer nije bilo JN. Posto u Vodovodu nema ko da se bavi odrzavanjem osnovne delatnosti, mozete misliti kako ce fontana izgledati sledece godine…kao zavrsni racun Vodovoda

%d bloggers like this:
Send this to a friend