Društvo

Francuska se opredelila za buster doze antikovid vakcina, ne zaključavanje

(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Francuska je danas objavila plan za davanje buster doze antikovid vakcina svim odraslim gradjanim i opredelila se u borbi protiv novog talasa zaraze da ne uvodi novi lokdaun ni policijski čas, već da pojača dosadašnje mere.

Broj infekcija korona virusa skočio je u Francuskoj poslednjih dana i beleži se više od 30.000 zaraženih dnevno.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran je na konferenciji za novinare objavio da će razmak izmedju druge doze antikovid vakcine i buster doze biti smanjen sa šest meseci na pet meseci, a buster doza će od sada biti raspoloživa za sve odrasle stanovnike.

Takodje je najavljeno zaoštravanje mera, maske će biti obavezne u zatvorenim javnim prostorima i preporučene i na otvorenom gde su veće koncentracije ljudi.

Zdravstvena propusnica koja je obavezna za mnoge zatvorene prostore širom zemlje više neće biti važeća ako osoba nije dobila buster dozu u roku od sedam meseci od dobijanja druge doze vakcine.

Takodje antikovid test za ulazak na neka javna mesta za osobe koje nemaju propusnicu će od sada važiti 24 sata umesto dosadašnjih 72.

Veran je rekao da ima deset puta više nevakcinisanih osoba koji su trenutno u bolnicama od kovida nego vakcinisanih i da bi bez vakcine zemlja već ponovo bila u lokdaunu.