Društvo

Gde će biti postavljeni podzemni kontejneri u gradu?

FOTO: Boom93/TS
JKP Komunalne službe Požarevac ima u planu da u narednom periodu postavi 24 podzemna kontejnera u Požarevcu i Kostolcu. Komunalne službe Požarevac su za nabavku kontejnera izdvojili oko 17 miliona dinara.

Kako je Boom 93 ranije pisao Komisija za Javne nabavke Javnog komunalnog preduzeća „Komunalne službe“ dodelila je ugovor za nabavku podzemnih kontejnera firmi iz Beograda. Ponuda od 16 992 000 dinara bez PDV-a kompanije „Eco Signal“ doo iz Beograda je prihvaćena kao najpovoljnija.

Baner Boom93 Android aplikacija

U planu nam je da prvi podzemni kontejneri budu  postavljeni tako gde nadzemni narušavaju izgled grada i gde su najneophodniji.Pored toga, što je ekološki, otpad se ne rasipa i ne šire se neprijatni mirisi, a grad izgleda lepše. Takođe je duplo povećan kapacitet mesta za odlaganje smeća na određenoj lokaciji, u takve kontejnere može da stane otpada koliko i u četiri obična kontejnera, a prostor oko posuda je daleko izgledniji i čistiji. kaže  Marko Marjanović, direktor JKP Komunalne službe Požarevac.

Foto/T.S. delovi podzemnih kontejnera

Prednost podzemnih kontejnera u odnosu na klasične posude za odlaganje smeća je višestruka. Osim što zauzima manje prostora, posuda kapaciteta 3 kubna metra menja tri klasična kontejnera od 1,1 metara kubna, pražnjenje ovih posuda je mnogo lakše i brže, ne oseća se neprijatan miris i smanjena je mogućnost paljenja otpada u kontejneru.

Foto/ ilustracija podzemni kontejneri

Ne postoji mogućnost ulaska pasa, mačaka i insekata ni mogućnost nepropisnog vađenja otpada iz vreće, nema curenja sadržaja ni buke prilikom pražnjenja, niti ulaska vode u kontejner, ni neprijatnih mirisa i raznošenja otpada vetrom.

Foto/ T.S. podzemni kontejneri delovi

Pored novih kontejnera nabavljamo i novo specijalizovano vozilo koje poseduje sisteme za pražnjenje i klasičnih i podzemnih posuda za smeće.  Čekamo da stigne i vozilo za pražnjenje istih, bez toga nema svrhe da ih postavljamo.“ –rekao je Marjanović.

Za specijalno vozilo – auto smećar  sa sistemom za pražnjenje standardnih i podzemnih kontejnera, urađena je javna nabavka i ono po specifikaciji biti sa dizalicom sa dohvatom od 5 metara, nosivosti kuke mora biti minimalno 2 tone. Detalje o vozilu možete pročitati OVDE.

Lokacije gde će biti postavljeni kontejneri

Po rečima Marjanovića za sada se znaju okvirne lokacije gde će podzemni kontejneri biti postavljeni, a u pitanju su ulice: Knez Milošev Venac, Čede Vasovića, Dunavska, Stiška, Svetosavska, Moše Pijade, Trg Radomira Vujovica, Vardarska, Sinđelićeva i još nekoliko lokacija koje uključuju i Kostolac.

U Kostolcu će podzemni kontejneri biti postavljeni tamo gde već postojeći narušavaju izgled  i gde ima puno kontejnera na jednom mestu, a da uslovi dozvoljavaju postavljanje.

 

smeće/ kontejner
Foto/T.S. smeće u Sinđelićevoj

Grad Požarevac godinama unazad ima probleme sa odlaganjem smeća, posebno u centru grada u stambenim blokovima gde se smeće stalno rasipa a prostor oko kontejnera uglavnom izgleda neuslovno, a psi i mačke raznose smeće, a pritom se pored smeća raznose i neprijatni mirisi.

Boom 93 je više puta ukazivao na  problem odlaganja smeća i male deponije koje se redovno stvaraju po obodima grada, ali vrlo često i u samom centru može se uočiti smeće koje leti po ulici,na parkiralištima i drugim javnim površinama.  Da li će podzemni koje JKP Komunlno preduzeće postaviti na više lokacija u gradu rešiti deo problema sa odlaganjem smeća videćemo.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Dobro napisano g-đice Spasojević!

    „Podzemni“ kontejneri nisu dobro rešenje,vidi se na primeru Beograda,gde su napravljeni i vrlo brzo su propali i postali prave „ekološke“ ali gradske „bombe“! Sada stanovnici Beograda upadaju u poluotvorene rupe podzemnih đubre jama,upadaju i automobili,smrad se širi,jer metan,amonijak i ostala jedinjenja nastala fermentacijom, jednostavno izlaze iz đubre jame!?!

    Za rešavanje problema otpada su potrebne stručne osobe skije poseduju adekvatna znanja,a pristup rešavanja problema mora biti multidisciplinarni i interdisciplinarni,a pošto svi znamo da takvih osoba nema u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima,onda je jasno da Požarevac u skorijoj budućnosti očekuje epidemija kuge,kolere,difterije i ostalih zaraznih i karantinskih bolesti!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend