Društvo

Gde je i dalje obavezno nošenje maski i kolika je kazna za one koji prekrše tu meru?

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV)

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV)

Maske u zatvorenom prostoru više nisu obavezne već su ostale na nivou preporuke, odlučio je Krizni štab za borbu protiv virusa korona. Ipak, njihovo nošenje je ostalo obavezno u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare.

Uredbom Vlade Srbije precizirano je da maske moraju da nose svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama, ali i pacijenti koji dolaze na pregled, dok su u ustanovama za smeštaj starih lica obavezne samo za zaposlene, ali ne i za korisnike.

Predviđena je novčana kazna za one koji krše tu meru od 5.000 dinara, piše Euronews Srbija.

Baner Boom93 Android aplikacija

Inače, na poslednjoj sednici Kriznog štaba, koja je bila u četvrtak 10. marta, odlučeno je da se ukine većina protivepidemijskih mera. Od subote, 12. marta, ukinute su kovid propusnice koje su važile posle 20 sati u ugostiteljskim objektima, kockarnicama, kladionicama, ukinuto je ograničenje broja ljudi na jednom mestu (do sada je bilo na snazi ograničenje do 500 ljudi), maske više nisu obavezne u tržnim centrima, javnom prevozu, prodavnicama, školama… već su ostale na nivou preporuke.

Ostala je i mera obavezne izolacije od nedelju dana za obolele od kovida 19. Sve osobe koje dobiju pozitivan test na virus korona ostaju u kućnoj izolaciji sedam dana bez obzira na to da li imaju simptome bolesti. Nakon tog perioda izolacija se prekida bez testiranja. Za pacijente koji imaju oslabljen imunitet – primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju, kućna izolacija traje 14 dana.