Društvo

Gde je i dalje obavezno nošenje maski i kolika je kazna za one koji prekrše tu meru?

(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV)
Maske u zatvorenom prostoru više nisu obavezne već su ostale na nivou preporuke, odlučio je Krizni štab za borbu protiv virusa korona. Ipak, njihovo nošenje je ostalo obavezno u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare.

Uredbom Vlade Srbije precizirano je da maske moraju da nose svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama, ali i pacijenti koji dolaze na pregled, dok su u ustanovama za smeštaj starih lica obavezne samo za zaposlene, ali ne i za korisnike.

Predviđena je novčana kazna za one koji krše tu meru od 5.000 dinara, piše Euronews Srbija.

Inače, na poslednjoj sednici Kriznog štaba, koja je bila u četvrtak 10. marta, odlučeno je da se ukine većina protivepidemijskih mera. Od subote, 12. marta, ukinute su kovid propusnice koje su važile posle 20 sati u ugostiteljskim objektima, kockarnicama, kladionicama, ukinuto je ograničenje broja ljudi na jednom mestu (do sada je bilo na snazi ograničenje do 500 ljudi), maske više nisu obavezne u tržnim centrima, javnom prevozu, prodavnicama, školama… već su ostale na nivou preporuke.

Ostala je i mera obavezne izolacije od nedelju dana za obolele od kovida 19. Sve osobe koje dobiju pozitivan test na virus korona ostaju u kućnoj izolaciji sedam dana bez obzira na to da li imaju simptome bolesti. Nakon tog perioda izolacija se prekida bez testiranja. Za pacijente koji imaju oslabljen imunitet – primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju, kućna izolacija traje 14 dana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend