Društvo

Gde letovati u Srbiji

FOTO: M. Veljković/Boom93

FOTO: M. Veljković/Boom93

Srbija nudi raznovrsne mogućnosti za letovanje, od prelepih planinskih predela poput Zlatibora i Kopaonika, do slikovite obale Dunava koja krasi mesta poput Donjeg Milanovca, međutim većina turista u julu i avgustu prednost ipak daje morskim destinacijama. Dopisnici Danasa potrudili su se da saznaju kakvih sve skrivenih bisera ima „na lokalu“, pa posle čitanja ovog teksta možda neko i prekroji svoje planove za leto.

Zrenjanin: Uz obale Tise i na Peskari

Uz obale Tise kriju se peščane plaže, znaju to Zrenjaninci koji se leti rashlađuju na gradskom kupalištu kod Žabaljaskog mosta, gde je smešten i kamp za one koji žele da se duže zadrže.

Na ovom izletištu postoji marina za brodove, pa se čamcima i brodovima može lako do obližnjih, prirodnih plaža ili nizvodno do obližnjeg Titela.

Može se brodom i uzvodno, do Novog Bečeja, gde je uređen štrand a usput je i izletište Babatovo, gde se isto može kampovati i kupati u ambijentu vrba i panonske idile.

Svako izletište na Tisi ima ugostiteljske objekte, uglavnom rečnog ambijenta i sadržaja, bez nekih velikih pretenzija. Sve je opušteno.

U samom Zrenjaninu na raspolaganju su tri jezera, dva za kupanje i jedno pecaroško.

Glavna atrakcija i najposećenije jezero je Peskara, nastalo iskopavanjem peska, i na njemu su uređene, bepslatne peščane plaže, sa slamnatim suncobranima, tuševima, parkingom, spasilačkom sližbom i kafićima.

U blizini je Malo jezero, koje nudi odmor n trvi u zelenilo, ko sa impresionističkih slika Eduarda Manea ali na banatski način. Ovo jezero ima svoj restoran a u vodu se ulazi preko talpe i stepenica.

Odmah pored ovih jezera je smešten pecaroški i za njega je potrebno članstvo u Klubu sportskih ribolovaca Banat ili rezervacija.

Jezero Čepel je uređeno, ima 18 pecaroških pozicija, njegova prosečna dubina je oko 5 metara, poseduje restoran i parking. Na jezeru je formirano ribolovačko kampiralište, za šaranski ribolov.

Čepel je prva a ujedno i jedina državna voda u Srbiji na kojoj važi režim ribolova uhvati –pusti, obezbeđujući tako stalni optimum ribljeg fonda u jezera.

Subotica: Od roze jezera do grada iz vremena secesije

Subotica je nadaleko poznata po svojoj arhitekturi secesije koja je krasi, a neki od najlepših primeraka su svakako Gradska kuća, zgrada nekadašnje Štedionice i Palata Ferenca Rajhla u centru grada.

Posetiocima je na raspolaganju i veliki broj ustanova kulture, koje su takođe smeštene u objektima od vrednosti, poput Savremene galerije, Gradskog muzeja, Muzeja porcelana, Galerije “Dr Vinko Perčić”, Narodnog pozorišta Subotica, Pozorišta “Kostolanji Deže”, Gradske biblioteke, te Art bioskopa “Aleksandar Lifka”.

U Subotici se može posetiti i veliki broj sakralnih objekata, kao što su hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, katedrala Svete Terezije Avilske, Franjevačka crkva, Sinagoga i Muhadžir džamija, a takođe ima i mnoštvo trgova idealnih za predah i uživanje.

Palić

Osim remek dela secesije, u kojem su izgrađeni čuveni Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand i Muzički paviljon, Palić odlikuju još Park Prirode i jezero. Duž šetališta uz obalu nalaze se klupe za odmor, gostionice i restorani za posetioce, a takođe poseduje i Zoološki vrt, u okviru kojeg je smešten i Avantura park.

Letnja pozornica je rezervisana za kulturna dešavanja, od koncerata preko predstava do Festivala evropskog filma Palić. Na samom kraju Muškog štranda je i uređena Peščana plaža sa suncobranima od trske, terenom za odbojku na pesku i nekoliko kafića uz obalu.

Ludaško jezero

Uz naselja Šupljak, Hajdukovo i Nosa, prostire se specijalni rezervat Ludaško jezero, koje odlikuje niz prirodnih vrednosti, poput različitih vrsta biljaka, insekata, riba i ptica, a takođe ima i sačuvane kulturne vrednosti, arheološka nalazišta, te seosku i crkvenu arhitekturu.

Međutim, ono što ovo jezero čini posebnim je lepota pejzaža prožeta visokim trskama. Ludaško jezero pripada prvoj kategoriji zaštite i to kao prirodno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju, a od 1977. godine nalazi se i na spisku Ramsarskih područja, odnosno kao močvarno područje od svetskog značaja.

Pačir banja

Kompleks Termalne banje u Pačiru je poslednjih godina doživeo veliku popularnost zbog svoje ružičaste vode, koja na suncu poprima boju ciklame, dok u hladu odaje nešto tamniju nijansu ljubičaste. Voda izvire na oko 1.400 metara ispod zemljine površine i na samom izvorištu dostiže temperaturu od 72 stepena Celzijusa, a kako se približava površini se postepeno hladi, pa je u jezeru oko 30 stepeni Celzijusa.

Više na LINKU.