Društvo

Gde u Srbiji ima zlata?

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

<header> <div class="h4 mt0 mb2 regular roboto-slab bellowtitle">Zlato se istražuje u okolini Bosilegrada, Trgovišta, Vranja, Medveđe, Lebana i Žagubice.</div> </header>

Jedno nalazište zlata i kalcijum-karbonata u Srbiji pronađeno je u Gadžin Hanu, a drugo na jugoistoku zemlje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je još sredinom decembra objavio da su u našoj zemlji otkrivena nalazišta zlata i kalcijum-karbonata. Sada otkriva da je drugo nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije. „Za jedno se zna da je u Gadžinom Hanu, a čekam dozvolu da kažem gde je tačno i ovo drugo”, izjavio je.

Vučić je rekao da će opština, čije se ime još čuva u tajnosti, doslovno procvetati, kao i da je u njoj pronađeno mnogo više zlata nego što imamo u rudniku „Čukaru Peki”. „Da sam birao bolju opštinu, ne bih je našao. Reč je o jugoistoku Srbije, zaključio je predsednik.

Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije, kazao je da nekoliko desetina stranih kompanija istražuje zlato u Srbiji. Lokacije na jugoistoku naše zemlje su opštine Bosilegrad i Trgovište sa okolinom. Na jugu se istražuje na području Vranja, ka planini Besna kobila, opštinama Medveđa i Lebane. Na istoku Srbije istraživanja se rade u okolini Žagubice.

To su sve lokacije na kojima se trenutno traži zlato u našoj zemlji. Na koju tačno je predsednik Vučić mislio, ne znam. Ministarstvo rudarstva i energetike ima podatke za sve kompanije u kojoj su fazi istraživanja. U geološkim krugovima je poznato da se elaborat o rezervama radi za nalazište kod Žagubice – naveo je Mijatović.

Dodao je da se procenjuje da u Srbiji ima 600 tona rezervi zlata.

Više informacija možete pročitati OVDE.