Društvo

„Genijalci“ doneli dve zlatne medalje u Požarevac

Foto: Malac Genijalac

Foto: Malac Genijalac

Lara Klobučar i Ilija Živković, polaznici škole „Malac Genijalac“, doneli su u Požarevac dva zlatne medalje osvojivši prva mesta na pismenom delu u kategoriji mentalne aritmetike.

Tokom vikenda, 18. juna, održana je 7. Međunarodna olimpijada u mentalnoj aritmetici u Beogradu. Takmičenje je organizovala škola „Malac Genijalac“, a učestvovalo je preko hiljadu dece iz 10 zemalja.

Foto: Malac Genijalac

Boom93 je razgovarao sa Aleksandrom Mitić, predstavnicom škole „Malac Genijalac“ u Požarevcu, koja nam je govorila o svojim učenicima, njihovim postignućima i uspehu.

„Naši učenici, Lara Klobučar i Ilija Živković, osvojili su prvo mesto i doneli nam zlatne pehare u svojim kategorijama, dok je učenik Petar Lazarević ušao u prvih deset u mentalnom računanju, što je veliki uspeh u njegovoj kategoriji. Mitra Nestorović, Natalija Filipović i Vukašin Živković dobili su medalje i pohvalnice za učestvovanje na Olimpijadi“, navela je.

Foto: Malac Genijalac

Učenike škole „Malac Genijalac“ je pripremala i predvodila učiteljica Olivera Simić. Takmičenje se sastojalo od dva dela – testa i mentalnog računanja. Test se radi 12 minuta, na dve stranice A4 formata i pritom se koristi abakus, računaljka. Mentalno računanje podrazumeva vizuelizaciju abakusa. To je sposobnost računanja bez korišćenja olovke, papira i drugih pomagala.

Na pitanje koliko je važan postignut uspeh, Mitić navodi da su osvojene medalje upravo dokaz koliko su bitni trud i zalaganje u radu sa decom.

„Smatram da je to veliki uspeh i za naš grad, jer smo doneli dve zlatne medalje. Veoma smo ponosni na našu decu. Pokazalo se kako trud, zalaganje i redovni dolasci na kraju rezultiraju velikim uspehom. Deca su prezadovoljna“, zaključila je Aleksandra Mitić.