93 sekunde Društvo

Godinu dana bez posla, kako preživljavaju ugostitelji i muzičari (VIDEO)

Foto;: Boom93/MMV
Već godinu dana čitava industrija koja se bavi organizacijom proslava stoji, odnosno usled mera koje su uvedene zbog koronavirusa zaposleni, gde spadaju ugostitelji, muzičaru, dekorateri, fotografi ne mogu da rade.

Usled zabrane rada ugostiteljskih objekata u Požarevcu, brojne proslave koje su bile zakazane za 2020. godinu su otkazane ili prenete u ovu, ali uz malo izgleda da će i u ovoj godini biti realizovane. Prema nekim procenama, većini ugostitelja u gradu otkazano je više od 80 procenata zakazanih slavlja.

Uz smanjen kapacitet, jedan deo restorana je tokom prethodne godine radio, ali bez organizacije većih proslava, koje predstavljaju najveći izvor prihoda ovih objekata, dok su sale specijalizovane samo za veće proslave čitav prethodni period zatvorene.

Dušan Stanković, vlasnik restorana u Požarevcu kaže da je poslednjih godinu dana i sa merama koje su propisane restoran radio sa minimalnim kapacitetom.

Dušan Stanković, vlasnik restorana Dorat

„U problemu smo samim tim zbog radnika, ali i zbog svega ostalog, jer smo imali jedno 60 odsto umanjen kapacitet posla“, navodi on.

On je koristio pomoć države, ali napominje da je pomoć otišla u potpuno drugom smeru i da je ustvari ta pomoć sada došla na naplatu.

„Mislim da smo sada u još većem problemu, jer plaćampo kako zaostale tako i nove namete koji stižu za 12 radnika koliko ih ima ovaj salaš. Takođe problem je i ako preskočite bar jednu ratu, onda vam se zamrzava račun i celokupna suma dolazi na naplatu, što je zaista problem, naročito za nas koji skoro da i nismo radili tokom prethodne godine“, kaže Stanković.

Otkazano skoro 100 odsto slavlja

Prema njegovim rečima skoro sva slavlja su otkazana

„Mi smo za prošlu godinu imali 100 zakazanih slavlja, od toga je 60 zvanično otkazano, a 40 je prebačeno za ovu godinu, ali ni ona najverovatnije neće biti održana ove godine“, zaključuje on.

On dodaje da ukoliko krenu sa radom vrlo brzo bi se vratili u posao.

„Da bismo se vratili na neku nulu i početak, smatram da nam neće biti potrebno puno vremena, samo da nas puste da radimo i organizujemo proslave, jer se na proslavama ustvari i zasniva veliki procenat našeg prihoda, ali i da nam se ukaže prava pomoć države u naredne bar tri godine“, smatra ovaj preduzetnik.

Pomoć države nije ništa rešila

Vlasnik sale za proslave Davorin Živković, navodi da je njegov restoran zatvoren već godinu dana i da u tom periodu nije radio. Kaže da su posledice zatvaranja na godinu dana ogromne.

Davorin Živković, vlasnik sale za proslave Vitez

„Mi svake godine imamo ulaganje od celokupne zarade nekih 70 procenata u objekat, kako bi ste privukli gosti koji će svoju proslavu napraviti baš u vašem restoranu.   Ostali smo zatečeni, čekao si tu sezonu maj, jun, jul to se nije desilo. Kroz taj period smo malo bili i izigrani u onom periodu u junu kada su popustili, pomirili smo se svi sa tim da je svuda teška situacija, ali je problem da se svuda kroz medije provlači da su ugostiteljski objekti izvor zaraze. Ja sebe nisam video u tome i onog dana kada smo dobili zabranu ja više nisam ni otvorio“, navodi Živković.

Ističe da pomoć države u vidu tri minimalca i dve polovine minimalca u principu nije ništa pomogla jer iako nije radio plaćao je doprinose kao da radi.

Od proslava koje su bile zakazane za prošlu godinu oko polovina je prebačena za ovu godinu, dok je polovina jednostavno otkazala proslave. Međutim kako dodaje smatra da i od naredne sezone neće biti ništa tako da će i oni koji su ostavili proslave za ovo leto, ipak iste otkazati.

On predlaže da budući da ide proleće i ukoliko se mere popuste, bar vikendom mogu da se rade neke proslave do 100 ljudi.

„Ja sam postavio na 10 kvadrata 4 stolice, sto je 1,85 metara i ovde je svaki gost na 2 metara. Ne da sede kao ranije njih 10 za stolom već 4. To je na 25 stolova po 4 osobe na 700 kvadrata. Ukoliko treba da radimo i sa onim plastičnim barijerama, ali da nešto pokušamo da pokrenemo, da se radi“.

Kako kaže, misli da je loše raspoređena pomoć koju je država dodelila, jer je isto dobio on koji nije radio godinu dana i neki trgovinski lanac koji je radio tokom čitavog prethodnog perioda.

„Dobijali su se ti minimalci po 30.000. Moj predlog je bio zašto nismo odneli bilanse uspeha. Doneses bilans stanja mislim da su lekcije jako loše urađene. Da ja odnesem svoje papire i kasu koja ima nulu i da dođe jedan trgovinski lanac njemu za izveštaje treba kombi. Istu pomoć smo dobili po radniku 30.000“, zaključuje Živković.

Muzičari sada sviraju samo za svoju dušu

Pored ugostitelja u istom problemu su i muzičari koji usled mera ne mogu da rade. Saša Kovač, navodi da je tokom prethodne godine imao dva nastupa, ali da je u prethodnih godinu dana nekako uspeo da uzađe na kraj sa svim troškovima koji su se nametnuli.

„Poznato je da mi muzičari kada sviramo zarađujemo sasvim pristojno. Mi više puta zaradimo nečiju platu za jedan dan, tako da sam imao ušteđevinu, međutim niko nije računao da će to biti godinu dana, već one dve kritične nedelje. E sad već je došlo do nekog zida, nema više ušteđevine i sada je takoreći borba“, kaže on.

Pre tri meseca počeo je da daje časove harmonike, klavijature, a daje i časove i nemačkog jezika. Dodaje da ne zarađuje kao i ranije, ali može da preživi.

Saša Kovač, muzičar

„Sada bukvalno guramo iz dana u dan, navikne se čovek na sve. Jedini je problem što je pandemija najviše pogodila muzičare i ljude iz ivent  sektora, ali i sve ostale“, navodi.

On se nada da će jednog dana kada se vrate normalnom životu, pre svega muzičari umeti da racionalnije raspolažu svim tim novcem koji zarade, da neće trošiti na neke stvari na koje su ranije trošili.

Kada je reč o kolegama, Kovač kaže da različito izlaze na kraj sa troškovima. Neko ima pomoć rodbine, drugi su se prekvalifikovali za neko drugo zanimanje i rade, ali je jedan deo njih i dalje bez posla.

Kovač smatra da i pored čitave situacije koja ih je zadesila muzičari kada budu ponovo počeli da rade ipak neće spustiti svoje cene jer će tek tada porasti potražnja za njima.

Svi oni se slažu u jednom, da žele da rade i da su spremni da odmah počnu sa poslom uz pridržavanje mera koje su neophodne. Međutim, sve dok se malim preduzetnicima ne dozvoli rad, ugostiteljski objekti će ostati prazni, a muzičari svirati samo za svoju dušu.

 

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • ne vidim da je kriza u vašoj branši,zidaju se kafane i dalje,ostalo je para od 20 evra mesto,skoro svih 7 dana u nedelji,drzavi placali porez minimalan a sad bi pomoć od 500 evra nedeljno verovatno,neko ide u Dubai troši zaradjeno,kriza jel tako.Sta mislite kako je ostalima sa 35000 mesecno njima nije kriza

  • lično i da ukinu mere sigurno u naredne dve godine neću ući u nijednu salu zarad sigurnosti,narod se i odvikao kičeraja i nastavio sasvim normalno da zivi i bez proslava,s obzirom na besparicu koja vlada tesko da će neko vise da uzima kredite da bi vama udovoljio a obican svet terao modu zbog jelte sramote sto nesto nisi slavio u restoranu punog duvanskog dima

%d bloggers like this:
Send this to a friend