Društvo Kultura

Gojković: „Kroz turizam i kulturu stavićemo Požarevac na mapu važnih turističkih potencijala Srbije“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je danas Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu i sa upravnicom Galerije Ljiljanom Dabić razgovarala o projektu izgradnje nove galerije i tom prilikom istakla da je Milena Pavlović Barili svojim radom zaslužila brigu čitave države i da će Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja pomoći u tome.
Foto Boom93 Barili ministarka Maja Gojković

Gojković je tokom posete Galeriji istakla da je jedan od prioriteta da tokom mandata poseti ustanove kulture bez obzira da li su na republičkom, gradskom ili lokalnom nivou i da se upoznala sa planovima da se uz postojeću kuću, koju je majka Milene poklonila Gradu Požarevcu kako bi njene slike bile izložene i dostupne širokoj publici, sada bude izgrađena i nova galerija.

Foto/Boom93/TSGojković,Dabić,Pavlović

„Došla sam da vidim dokle se stiglo sa projektom i da se upoznam da li država Srbija može da pomogne. Milena ne pripada samo Požarevcu, već zaslužuje poštovanje i nacionalni tremtman, jer ona u svetu predstavlja brend Srbije što mi treba da iskoristimo. Svojim radom je zaslužila da je podignemo na pijedestal kome ona kao slikarka zaslužuje da dobije od strane Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja će na svaki način pomoći“, poručila je Gojković.

Gojković je rekla da je cilj da se zajedno sa Ministarstvom turizma, koje je takođe voljno da pomogne Gradu Požarevcu i ovoj Galeriji, uskoro dobije kulturno zdanje koje će Požarevac da stavi na mapu važnih turističkih potencijala naše države.

„Umetnost može da uradi dosta toga što do sada u Srbiji nije bilo iskorišćeno i treba da pokažemo svetu šta mi sve imamo i da iskoristimo povezanost kulture i turizma, jer će proći i izazov kao što je pandemija Korona virusa i očekujemo da kultura i turizam budu jedne od najvažnijih industrija“, poručila je Gojković.

Radnom sastanku prisustvovao je i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

„Do ovog sastanka je došlo isključivo na inicijativu ministarke Gojković, u mesecima iza nas ministarka je bila u poseti Galeriji gde smo je i upoznali  detaljnije sa našim objektom Galerije i sa projektom koji smo izradili. Projekat je u finalnoj fazi realizacije i na sastanku ćemo razmotriti kako može doći do dalje ralizacije ovog projekta.“-istakao je gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Veoma raduje i prijatno iznenađuje poseta nove ministarke kulture,poštovane Maje Gojković Mileninom Domu, zadužbini Danice Pavlović Barilli. Znam da je poštovana Maja Gojković vrsni poznavalac Mileninog umetničkog dela i verujem da će podržati rekonstrukciju i vraćanje nekadašnjeg izgleda stare porodične kuće u kojoj je Milena rođena, kao što se to radi svuda u svetu sa rodnim kućama istaknutih ličnosti. Požarevac ima obavezu da brižno čuva uspomenu na porodicu Pavlović i da ispoštuje zavet Milenine majke,Danice koja je, kao poslednji izdanak ove slavne porodice, celokupnu pokretnu i nepokretnu imovinu zaveštala kao pokoj duši i u spomen na svoje jedino, rano preminulo dete. Taj zavet Milenina majka je ispunila podarivši našoj kulturnoj baštini neprocenjivo umetničko blago kao i nepokretnosti – Mileninu rodnu kuću za memorijalni muzej i vlastiti poslovni prostor kao neotuđivi deo zadužbine zahvaljujući kome zadužbina treba da samostalno funkcioniše. Želim da verujem da je upravnica Mileninog Doma, ovu časnu želju i zaveštanje umela da dostojno predstavi uvaženoj ministarki Gojković i novom gradonačelniku Grada Požarevca,poštovanom Saši Pavloviću i da ukaže na svetu obavezu da se Mileninom Domu vrati njegov prvobitni izgled iz 19.veka, za šta postoji Projekat rađen po starim fotografijama i koji je 2004. godine dobio sve saglasnosti Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu i Odeljenja za urbanizam u Požarevcu, čiji se primerak nalazi u Ministarstvu kulture Republike Srbije.
    U to ime, poštovanoj ministarki, Maji Gojković i novom gradonačelniku, Saši Pavloviću želim puno uspeha u radu, posebno na očuvanju nacionalne kulturne baštine.

%d bloggers like this:
Send this to a friend