Društvo

Gojković: Nisu moguća čuda do Nove godine, testiranja na aerodromu neće biti

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da nije realno očekivati da će broj obolelih od kovida-19 do Nove godine drastično pasti, te da će biti mogući organizovani dočeci Nove godine, ali da će Vlada Srbije "pokušati da nađe meru u svemu". Dodao je i da će se u ponedeljak znati nove mere koje će biti primenjivane za one koji planiraju da doputuju iz Srbije iz inostranstva, ali je naglasio da "testiranja na aerodromu neće biti moguća".
Pixabay/ilustracijaTest COVID-19

„Razumem želju svih da živimo normalnim životom, mi smo sada u najvećem piku, nije realano da će se moći za dve ili tri nedelje, pred Novu godinu, desiti čudo, da nemamo ljude u bolnicama. Ali, probaćemo da nađemo meru u svemu“, kazao je Gojković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Donete epidemiološke mere u poslednje dve do tri nedelje, kako kaže Gojković, daju određene rezultate.

„Nemamo frapantan rast broja novozaraženih, mi smo se sad u tri, četiri dana ustalili u nekim brojkama, to ne smemo da prenebregnemo, jer se nalazimo u samom piku epidemije. Ali, uspeli smo da stabilizujemo krivu, koliko će ona ostati u toj poziciji, videćemo“, navodi Gojković.

Dodaje i da pad broja zaraženih neće biti brz.

„On će trajati, naše je da ne dozvolimo da ovo zaravnjenje krive ugrozimo nekim novim lošim ponašanjem“, kaže.

Gojković je izjavio i da, prema poslednjim podacima, po broju novozaraženih dominiraju četiri najveća grada u Srbiji. „Prvenstveno Beograd sa 1.561 zaraženim, Novi Sad sa 461, Kragujevac sa 267 i Niš sa 225 novoobolelim od kovida-19“, kazao je.

Slede Kraljevo sa 219 novozaraženih u poslednja 24 časa, Pančevo sa 151 i Subotica sa 113 novozaraženih.

Član Kriznog štaba kaže da nema podatke u vezi sa brojem aktivnih slučajeva za celu Srbiju, ali je rekao da na teritoriji Vojvodine ima oko 35.000 aktivnih slučajeva.

Komandant vojne kovid bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić kazao je da je u toj bolnici hospitalizovano 130 pacijenata.

„Od toga su 14 u jedinici intenzivne nege, a sedmoro je intubirano i u teškom opštem stanju“, naglasio je.

Lekar dodaje i da je primetno povećanje broja novoobolelih u poslednjih 10-tak dana, zbg čega, kaže, iz te bolnice se pacijenti otpuštaju ranije nego što je to planirano.

„Jedan deo pacijenata ide u privremene objekte, poput onih u banjama, a jedan deo ide kućama“, izjavio je Udovičić.

Što se tiče težine kliničke slike pacijenata, Udovičić kaža da je ona procentualno „ista“, s tim što je veći broj ukupno obolelih i zaraženih.

„Ja već osam meseci sam uz najteže pacijente u bolnici. Sad u odnosu na april ili juli, klinička slika je ista, samo su brojke različite – u julu smo imali 460 zaraženih u jednom danu, sada ih je 10 ili 20 puta više. I tada smo imali teške pacijente, samo ih je sada 10 puta više“, ocenio je Udovičić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend