Društvo

Grad će utvrditi trase kretanja dece od kuće do škole i analizirati potencijalno opasna mesta

Foto: S.Lisac
Grad Požarevac sprovodi projekat „Sigurni putevi dece od kuće do  škole“, koji je prepoznat kao dobra mera unapređenja bezbednosti dece u saobraćaju, kako u zemljama EU, SAD, Australije, tako i kod nas.

Cilj ovog projekta je da se utvrde najčešće trase kretanja dece od kuće do škole i analiziraju potencijalno opasna mesta, koja su dobijena anketiranjem dece, njihovih roditelja i nastavnog osoblja škole. Detaljnom analizom anketa i trasa, utvrđuju se najčešće i najugroženije trase koje će nakon opremanja i realizacije projekta učiniti područje bezbednijim za pešačenje dece od kuće do škole.

Procenjena vrednost projekta je 5,7 miliona dinara bez PDV-a. Rok za podnošenje ponuda za izradu projekta za izgradnju sigurnog puta, izvođenje radova od kuće do škole i digitalizacija projekta.

Deca predstavljaju jednu posebno ugroženu kategoriju učesnika u saobraćaju i aktivnosti sa decom čine poseban prioritet u radu kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou. U nacionalnoj strategiji bezbednosti saobraćaja deca su prepoznata kao prioritet, a јedan od ciljeva definisan strategijom je da nema smrtno stradale dece u saobraćajnim nezgodama. Bez obzira na to što deca danas najviše stradaju u saobraćaju kao putnici u vozilu, s obzirom na svoje psihofizičke karakteristike, deca su najviše ugrožena kao pešaci.

Veliki procenat jutarnjih saobraćajnih kretanja nastaje kao posledica dovođenja dece u školu putničkim automobilom od strane roditelja, što dovodi do smanjenja fizičke aktivnosti dece kao i nagomilavanja vozila na području posmatrane škole. Sve manje školske dece pešači ili vozi bicikl od kuće do škole. Pešačenje dece od kuće do škole predstavlja svakodnevnu fizičku aktivnost koja utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Dakle, cilj ovog projekta je unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju i ohrabrivanje roditelja da podstaknu svoju decu na samostalno pešačenje od kuće do škole uz obavezno pridržavanje pravila ponašanja u saobraćaju, što će dovesti do poboljšanja zdravlja dece i opšte saobraćajne situacije na posmatranom području usled smanjenja dovođenja dece u školu putničkim automobilom.

Foto: S.Lisac

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Grad prvo treba da zatvori nekoliko kladionica (konkretno onu preko puta betonjerke), koje su blize skoli nego sto je dozvoljeno zakonom. To su potencijalno ogromna zarista kocke, kriminala i narkomanije.

  • Nadam se da će se konačno rešiti pitanje pešačkog prelaza preko Ulice Stanoja Glavaša, odnosno Kolubarske, prema Medicini rada. Godinama se apeluje da se reši ovaj problem jer je to jedno od najnebezbednijih mesta u gradu. Ugroženi smo svi, a pogotovo stariji i deca.

%d bloggers like this:
Send this to a friend