Društvo

Grad formira carinsku zonu?

Pozarevac ulaz u grad
Foto/TS. Požarevac ulaz u grad
Gradska uprava Požarevac raspisala je Javnu nabavku za pripremu parking prostora do nivoa sa ograđivanjem za potrebe carinske zone.

Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji ponuđač će morati da odradi geodetske, pripremne, zemljane radove.

Procenjena vrednost Javne nabavke iznosi 9 841 557,50 dinara. Rok za podnošenje ponuda je 24. septembar do 13 časova.

Grad formira carinsku zonu u novoformiranoj Slobodnoj zoni?

Skupština grada Požarevca je na poslednoj sednici usvojila odluku o proširenju slobodne zone Smederevo i na grad Požarevac.

Slobodne zone su fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.

U Srbiji je trenutno aktivno 15 slobodnih zona. Aktivne slobodne zone u 2019. godini su ostvarile promet od oko 5 milijardi evra. U slobodnim zonama Srbije posluje preko 200 multinacionalnih kompanija sa više od 37.000 zaposlenih, dok obim investicionih ulaganja u zonama u 2019. godini iznosi tri milijare evra. Izvoz robe iz slobodnih zona se iz godine u godinu povećava i čini preko 13% ukupnog izvoza Srbije.

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala).

Uvoz i izvoz robe u zonu je neograničen. Roba koja se iz zone uveze na domaće tržište podleže režimu uvoza strane robe. Poslodavcima unutar slobodne zone omogućen je zakup poslovnih prostorija, radionica, skladišta pod povoljnim uslovima.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend