Društvo

Grad kreće u rekonstrukciju „Sunčanog parka“, ko će izvoditi radove? (FOTO)

Foto: Boom93/MMV
Posle skoro više od decenije Gradska uprava je krenula u novu rekonstrukciju „Sunčanog parka“ koji se nalazi kod Centra za kulturu. Posle urađenog projekta, raspisana je Javna nabavka za izbor izvođača radova.

Posao nove rekonstrukcije započet je 2019. godine kada je Grad Požarevac raspisao javnu nabavku za izradu projekta rekonstrukcije ovog parka. Posao izrade projekta je dobilo preduzeće „BG ARH“ iz Beograda za nešto manje od 500 000 dinara.

Tada je Boom 93 pisao da je projektom predviđeno da se oforme prilazne saobraćajnice iz ulice Moše Pijade prema parkingu policijske uprave i prilaz parkingu sa severne strane Centra za kulturu. Rekonstrukcija podrazumeva uklanjanje suvih i dotrajalih sadnica, kao i sadnja novih, preoblikovanje igrališta za decu u parku prema Pošti, kao i igrališta prema ulici Moše Pijade. Ove dve površine bi trebalo da budu ograđene.

Park rekonstruisan pre 13 godina

Ovaj park je oformljen nakon izgradnje Centra za kulturu osamdesetih godina prošlog veka. Od tada, osim održavanja, nije vršena obnova sadnica. „Sunčani park“ je obnovljen 2008 godine sredstvima Eurobanke. Tada je ova banka za poslove rekonstrukcije izdvojila  6 100 000 dinara.

Pešačke staze bi trebalo da se obnove sa modernim klupama i korpama za smeće, zatim formira prostor za kontejnere za otpad i uredi pater ispred Centra za kulturu.

Takođe trebalo bi da se postavi nova kandelaberska rasveta, kao i sanacija zelenih traka duž drvoreda u ulici Jovana Šerbanovića sa zamenom dotrajalih i suvih stabala, a u planu je i da čitav park dobije „primerenu“ ogradu.

Posle projekta javna nabavka za rekonstrukciju

Lokalna samouprava raspisala je javnu nabavku za radove na rekonstrukciji „Sunčanog parka“. Rekonstrukcija bi trebalo da bude završena radovima koji bi se radili tokom ove godine. Javna nabavka koja je raspisana naznačila je da rok za izvođene radova je 70 radnih dana, a garantni rok za izvedene radove je minimum dve godine.

Procenjena vrednost ove nabavke iznosi 25 166 666 dinara, a rok za podnošenje ponuda je 4. avgust do 9 časova.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

5 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Mrtva trka izmedju ko zna koje bespotrebne rekonstrukcije suncanog parka i preasfaltiranja i rekonstrukcije parkinga,stvarno preterivanje i trosenje narodnog novca…dajte za te pare novi park i novi parking….sramota,nesposobnjakovici ma koji da ste

  • a šta reći za asfaltiranje samo parking mesta u ulici 15. oktobra, celom dužinom ulice. Ništa nije iznivelisano, nisu stavljeni nikakvi graničnici, blato iz parka preliva i čitava novoasfaltirana traka je blatnjava, kao i stara što je bila. Nemamo fabriku vode, nemamo deponiju, nemamo kanalizacionu mrežu po svim naseljima…a oni asfaltiraju parkinge. O rekonstrukciji Sunčanog parka da ni ne pričam…ako krenu da masakriraju ono drveće, imaće ustanak!

 • Ima delova grada kojima je kud i kamo više potrebna rekonstrukcija. Ima delova grada koji nemaju ni kanalizaciju. Drvorede bi trebalo saditi u svim mogućim ulicama. Sa istoka nas truju, sa svega desetak kilometara vazdušne linije, dva bloka termo elektrane (i treći u izgradnji), a sa zapada nas truje smederevska železara. Prioritet grada bi morao da bude sadnja drveća gdegod je to moguće. Takođe i po obodima grada. Iskreno se nadam da ova „rekonstrukcija“ Sunčanog parka neće ostaviti pustoš iza sebe, sa posečenim starim stablima i posađenim novim, kojima će trebati 25 godina da porastu do nekog nivoa na kome su sada. Ulica Moše Pijade je jedna od najopterećenijih u gradu. Autobuska stanica takođe samo pumpa ugljen monoksid, tu bi moralo da se sadi na sve strane.Takođe, ovi i što sade, nekako zaborave da te sadnice treba i zalivati, pa se neretko sadnice osuše, a naročito na ovim temperaturama. Trebali su sada, kada su radili rekonstrukciju parkinga kod pijace krug, da posade stabla svuda po parkingu, a ne onolika površina isijava toplotu, a u automobilima milion stepeni. Taj parking, ionako, nikada nije sto odsto pun.

 • Opet si Markoni,“pogodio“ sa znakom interpunkcije!!!

  Znači,počela je nova „rekonstrukcija“ (čitaj krađa) novca građana Požarevca,pa „bravoooo“ lokalni vlastodržci-kabadahije!?!

  Najtragičnije od svega je što grad Požarevac ima sve resurse da obnovi park bez puno ulaganja,ali…!?!

  Grad Požarevac ima velike resurse radne snage (kažnjenici KPD Tabela),ima mogućnost da od javne institucije „Botanička bašta“ Beograd dobije besplatne sadnice drveća,cveća i drugih ukrasnih biljaka,ima mlade studente šumarstva i pejzažne hortikulture,koji bi taj posao uradili skoro volonterski na naučnim osnovama,kao diplomske i magistarske radove,imaju udruženje mladih gorana,imaju stari imobilijar koji se lako može obnoviti i privesti svrsi,….,“stručnjaci“ i lokalni vlastodržci-kabadahije imaju sve resurse,samo znanja i pameti nemaju,doduše nemaju ni časti,ni poštenja,ali o tome bi trebalo da brine Tužilaštvo i Policija!!!

  Zato POBUNA DO SLOBODE!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend