Društvo

Grad Požarevac juče potvrdio prvu zaraženu virusom Zapadnog Nila, Batut danas tvrdi da nema zaraženih

FOTO: Grad Požarevac/Batut
Nakon jučerašnje informacije Štaba za vanredne situacije grada Požarevca da je u Srbiju stigao virus Zapadnog Nila i da je ženska osoba iz naselja Nabrđa prva zaražena, Batut je danas dao nešto drugačije saopštenje.

U njemu stoji kako zaključno sa jučerašnjim datumom nije registrovan nijedan slučaj virusa Zapadnog Nila, iako je Štab za vanredne situacije u Požarevcu objavio da je pomenuta pacijentkinja prva zaražena.

„Nа оsnоvu pоdаtака dоstаvljеnih Institutu zа јаvnо zdrаvljе Srbiје ‘Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut’ (u sklаdu sа Prеpоrukаmа zа nаdzоr nаd grоznicоm Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi u sеzоni 2022. gоdinе Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје) i lаbоrаtоriјskih kritеriјumа (prеmа prеpоrukаmа Еvrоpskоg cеntrа zа prеvеnciјu i kоntrоlu bоlеsti) nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје dо 5.7.2021. gоdinе nisu rеgistrоvаni pоtvrđеni slučајеvi оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi“, stoji u saopštenju Batuta koje se može pronaći na njihovom sajtu.

FOTO:Printscreen/Batut

Podsetimo, kako je Boom93 juče pisao, Štab za vanredne situacije u Požarevcu saopštio je da je u Opštoj bolnici hospitalizovana ženska osoba (46) iz Nabrđa, kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila, koji se prenosi sa komaraca na čoveka.

Ona je, kako je rečeno, u dobrom opštem stanju i čeka se potvrda prisustva virusa i u drugom uzorku uzetom od iste osobe.

Ovu informaciju je juče za Boom93 potvrdila direktorka Zavoda za javno zdravlje, a danas i direktor Doma zdravlja Požarevac, koji je rekao da je hospitalizovana osoba van životne opasnosti i dobrog opšteg stanja.

Kako je za Boom93 juče rekla direktorka Zavoda za javno zdravlje, Ana Jovanović za sada su zaraženi komarci detektovani samo na ovoj lokaciji.

„Što se tiče kliničke slike obolelih one su uglavnom blage. Mnogi naši sugrađani su možda imali groznicu, ali bez simptoma, tako da imaju antitela. U većini slučajeva virus daje blage respiratorne simptome, gde podsećaju na grip. Bitno je da se bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka“, navela je Jovanović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend