Društvo Ekonomija Naše pare

Grad Požarevac zaključio Sporazum o unapređenju lokalnog geografsko informacionog sistema (GIS)

Grad Požarevac je zaključio Sporazum o unapređenju lokalnog geografsko informacionog sistema (GIS).Sporazum je potpisan između Gradonačelnika i javnih preduzeća na teritoriji Grada Požarevca, Turističke organizacije Grada Požarevca i Gradske uprave Grada Požarevca.

Projektom ,,Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio-ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu“ zajednički sprovode ove dve opštine a finansijsku podršku od 71.750,00 evra je obezbedila Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.

Ugovor o sprovođenju aktivnosti je potpisan u junu 2019. godine i traje do kraja novembra 2020. godine. Projekat, koji će postojeću bazu podataka nadograditi modulima za  turizam, poljoprivredu i industrijske potencijale za krajnji cilj ima bolje planiranje integralnog razvoja, brži proces odlučivanja, smanjenje troškova administracije, i modernizaciju pružanja srodnih usluga pa samim tim i bolju povezanost sa građanima u ove dve lokalne samouprave.

Sporazum je potpisan između Gradonačelnika i javnih preduzeća na teritoriji Grada Požarevca, Turističke organizacije Grada Požarevca i Gradske uprave Grada Požarevca. ,,Sve pomenute institucije godinama uspešno sarađuju na unapređenju GIS baze, ali do sada nije pravno uokviren način saradnje, prava i obaveze, kao i protok podataka među ovim subjektima. Sada su jasno definisana prava i obaveze potpisnika Sporazuma pa će tako biti obezbeđeno ažurno prikupljanje i unos podataka u GIS bazu Grada gde će biti objedinjene,  analizirane i lako dostupne svima“,  rekla je Danijela Tufegdžić, menadžerka Projekta .

Pravo i obaveza potpisnika Sporazuma je da prikupljaju i unose podatke iz svoje oblasti delovanja u GIS bazu Grada, da podatke razmenjuju među članicama GIS Grada, objedinjavaju, obrađuju i vrše njihovu analizu. Takođe, redovno ažuriranje podataka će biti obaveza svake strane potpisnice.

Zahtevi i očekivanja ka lokalnim samoupravama su sve veći, tako da je Grad Požarevac prepoznao da primena GIS-a može da bude način ka bržem ispunjenju tih očekivanja. Kako su prostorne informacije ,,razbacane“ po preduzećima, ustanovama, odeljenjima Gradske uprave, jedinstvena GIS baza grada pruža mogućnost da se podaci čuvaju i skladište u digitalnom obliku, na jednom mestu. Takođe, jedna Baza daje mogućnost da bržu i lakšu razmenu podataka, pa čak i putem interneta, napomenula je Tufegdžić.

Podsećamo, realizacija ovog projekta omogućena je sredstvima EU PRO programa. Partneri su grad Požarevac i opština Veliko Gradište. Projekat je započet 31. maja i trajaće 18 meseci. Ideja Projekta je da kroz razvijanje geografskih informacionih sistema i pružanje srodnih usluga u ove dve lokalne  samouprave, doprinese povećanju efikasnosti i efektivnosti u pružanju usluga. Planirano je razviti tri modela u GIS, turizam, kao zajednički model, model poljoprivrede za Grad Požarevac, model industrijskih zona za Grad Požarevac.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend