Društvo Ekološka Patrola

Građani da ne koriste vodu za piće dok Zavod za javno zdravlje ne uradi analize

voda česma čaša
Foto: Pixabay/Ilustracija
Iz informativne službe grada obaveštavaju korisnike koji su priključeni na sistem javnog snabdevanja vodom za piće sa izvorišta u Požarevcu, da od subote 22. oktobra od 8 časova do nedelje, 23. oktobra u 8 časova voda neće biti za piće, zbog ispiranje distributivne mreže u gradu.

Voda neće biti ispravna za piće u navedenom periodu, tokom vršenja tretmana, a građani se obaveštavaju da je ne koriste za piće ni nakon nedelje u 8 sati, sve dok Zavod za javno zdravlje u Požarevcu ne završi ispitivanje uzoraka i ne okonča sveobuhvatne analize ispravnosti i o tome ne obavesti javnost. Analize ZZJZ mogu potrajati najduže 4 dana.

Nakon tretmana mreže Zavod će izvršiti (male) analize na 18 mernih mesta na mreži i još 4 analize velikog obima parametara, od kojih su dve na rezervoarima i dve na tačkama na mreži. Rezultati takozvanih malih analiza biće poznati istog dana, dok će rezultati sveobuhvatnih ispitivanja koja se rade po hitnom postupku biti završeni u narednim danima.

Bezbednost vode za piće utvrdiće se kada budu poznati rezultati svih pomenutih analiza.

Tretmanom degradacije biofilma koji se prvi put izvodi na vodovodnoj mreži u gradu biće obuhvaćen kompletna distributivna mreža, Rezervoar na Кljuču i rezervoari na 2. i 3. visinskoj zoni.

U periodu tretman može doći do pojave povećane mutnoće na točećim mestima.

Bitno je da u toku tretmana korisnici ispuštaju vodu na svim točećim mestima u svojim objektima, kako bi tretmanom bile obuhvaćene i individualne instalacije i ispustili evenualno nataložene suspendovane čestice.

Inače, voda se tokom čitavog perioda može koristiti za sanitarne potrebe.

Biofilm u cevovdu je talog koji na pojedinim mestima (džepovima) u sistemu može da izazove mikrobiološku neispravnost vode za piće.

Protokom vremena taloži se u cevovodu i postaje podloga za razvoj patogenih mikroorganizama. Takva voda u cevovodima pitke vode sve više postaje ozbiljan zdravstveni rizik koji zahteva preduzimanje određenih korektivnih mera, kako bi se preventivno delovalo i sprečili rizici po zdravlje ljudi.

Višeslojni biofilm u dubljim slojevima apsolutno ne dolazi u dodir sa standardnim sredstvima za dezinfekciju vodovodne mreže, kao ni sa rastvorenim kiseonikom prisutnim u mreži. Zbog toga je nužno sprovođenje tretamana u produženom trajanju kojim će se u potpunosti ukloniti sve naslage biofilma u mreži i sprečiti njegovo obnavljanje.

Tretman koji se u kraćim vremenskim razmacima koristi u gradovima na teritoriji države, tokom vikenda prvi put će se raditi na mreži Požarevca.

Sredstva za sprovođenje tretmana, u iznosu od 12.293.054 dinara obezbedilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

O terminu ispiranja mreže sa izvorišta Lovac i PPV Mlava, korisnici će blagovremeno biti obavešteni.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Поштовани,
  било би лепо да неко објасни „voda se tokom čitavog perioda može koristiti za sanitarne potrebe.“
  Шта се мислило тиме?
  Санитарно – хигијенске потребе значи да се вода користи за одржавање личне и опште хигијене, на основу Закона о водама.
  Шта ли значи санитарне потребе

  • Statu nije jasno?Sanitarne potrebe su i vodokotlic iznad sanitarne WC solje,doduse oni koji imaju samo solju,nek natoce zamucenu vodu u kofu,nece da skodi fekalijama.U ovoj situaciji su u prednosti oni sa poljskim sanitarijama mada i poljance je u istom rangu.Ovaj odgovor ide preko neta pa oni koji nemaju uvid ostace neobavesteni.

%d bloggers like this:
Send this to a friend