Društvo

Građani i firme sve zaduženiji

FOTO:Ilustracija/Pixabay
Pravna, fizička lica i preduzetnici u Srbiji krajem maja dugovali su 3,2 biliona dinara (bilion je 1.000 milijardi) kroz bankarske kredite, piše u najnovijem izveštaju Udruženja banaka Srbije. To je za 9,7 odsto više nego pre godinu dana.

Građani najviše duguju u gotovinskim kreditima 652,1 milijardu dinara, a najmanje u potrošačkim 22 milijarde dinara.

Kroz stambene kredite građani Srbije duguju 578,9 milijardi dinara (za oko četiri milijarde više nego pre godinu dana), kroz poljoprivredne kredite 82,1 milijardu i kroz kredite svrstane u „ostale“ 34.8 milijardi dinara.

Kako se dodaje, najveće je zaduženje pravnih lica čija je stopa rasta 9,7 posto, zatim sledi stanovništvo čiji su ukupni krediti veći za 9,8 procenata, dok su krediti preduzetnika veći za 7,5 posto.

Za 11,2 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana veći su gotovinski krediti, dok su stambeni i krediti za adaptacije u porastu od 14,5 odsto.

Najmanje kašnjenje kod otplate kredita je 2,3 odsto kod stanovništva, zatim kod pravnih lica sa docnjom od 3,1 odsto i kod preduzetnika gde kašnjenje iznosi 4,9 odsto.

Kod stanovništva broj korisnika kredita za godinu dana veći je za 5,6 posto, a kod lizing ugovora za 4,1 procenat.

Stanovnici su za godinu dana povećali broj tekućih računa za 3,5 posto, broj takvih računa u docnji povećan je za 11,7 procenata.

Iznos dozvoljenog prekoračenja na kraju maja 2022. godine bio je manji za 2,7 odsto.

Smanjen je i broj kreditnih kartica za 2,8 posto, dok je broj njihovih korisnika manji za dva odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend