Društvo

Građani i firme u problemu sa točenjem goriva – PKS traži tumačenje uredbe

Foto:Boom93/M. Veljković

Foto:Boom93/M. Veljković

Privredna komora Srbije (PKS) zatražila je danas od Vlade Srbije dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, jer građevinske kompanije i zanatske pivare imaju probleme u poslovanju zbog tumačenja Uredbe koja zabranjuje točenje goriva u cisterne na benzinskim stanicama.

Komori su se javile građevinske kompanije koje ukazuju da ne mogu pomoćne mašine – valjkove, finišere, freze, rovokopače i druge da transportuju do benzinskih pumpi već ih na gradilištu snabdevaju gorivom.

Na ovaj problem ukazuju i građani kojima je potrebna mala količina goriva za poljoprivredne mašine, testere, kosilice, freze…

Baner Boom93 Android aplikacija

„Istovremeno, proizvođači zanatskog (kraft) piva ističu da imaju problem u proizvodnji, jer ove firme dizel gorivo sipaju u male cisterne na benzinskim stanicama na kojima se obavlja maloprodaja i to gorivo koriste za agregate u proizvodnji“, navodi PKS u saopštenju.

Ukazujući da član 4 Uredbe predviđa da se derivati isporučuju „isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava“, PKS navodi da proizvođači zanatskog piva strahuju za proizvodnju jer većina planira početak kuvanja piva sledeće nedelje za letnju sezonu.

Zbog ovih problema PKS je zatražila od Vlade Srbije i nadležnih institucija dodatno tumačenje Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata u vezi sa snabdevanjem gorivom građevinskih i proizvodnih kompanija.