Društvo

Građani koji budu trošili manje struje u odnosu na isti mesec prošle godine imaće „drastičan popust“

FOTO:Ilustracija/Pixabay
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je i mere kojima će motivisati građane da troše manje električne energije.

Кako je rekao na konferenciji, Srbija troši 3,2 milijarde kubnih metara gasa, od čega dve milijarde nabavljamo od Rusije po prosečnoj ceni od 400 dolara ili evra za 1.000 kubnih metara gasa.

Međutim, za ostatak onoga što je potrebno, Vučić je rekao da smo kupili velike količine gasa po mnogo nižm cenama gasa i skladištili ih u Mađarskoj. Današnja cena je 4.000 dolara po 1.000 kubnih metara gas, te nas je gas koštao 4,8 milijardi evra.

„To znači bankrot“, rekao je Vučić i istakao da je bolje što smo nabavili gas pre ovog teškog vremena.

Govoreći o struji, Vučić je napomenuo da trošimo više struje nego pre, najviše zbog privrednog sektora, 41 evro po megavat satu plaća građanin Srbije, a proizvodna cena struje kod nas je oko 57 evra po megavat satu,

„Nas skuplje košta to što proizvodimo, nego što plaća građanin. U zimskim mesecima trošimo 120 gigavata struje, a možemo da proizvedemo 105 gigavat sati, nama znači fali 20 gigavat sati, znači uvek smo morali da uvozimo struju, samo smo lagali sebe. Na dan kada nam fali 20 gigavat sati, mi to moramo da kupimo. Кada kupujemo po 100 evra, mi krvarimo na dnevnom nivou dva miliona evra, ali je cena skočila. Mi dnevno gubimo 20 miliona evra“, kazao je on.

„To je 600 miliona mesečno koje gubi Srbija zbog uvoza struje“, rekao je on.

Dodao je da nema plana restrikcije struje.

„Vlada će napraviti novi plan, za mesec dana, oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prošle godine, imaće drastične popuste na cenu struje“, najavio je on i rekao da ne planiramo da idemo na restrikcije, ali će dobiti dodatni drastični popust.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Da štedim da bi vi izvozili a nula Kwh da me košta 1100 dinara, neka hvala,trošiću više nego uobičajeno jer pstoji stavka u računu koju plaćamo garantovano snabdevanje,tužićemo se

%d bloggers like this:
Send this to a friend