Društvo

Građani oprezniji sa zajmovima zbog sve skupljih nekretnina

pixabay/ilustracija

pixabay/ilustracija

Tražnja za kreditima građana smanjena je u prvom tromesečju ove godine usled poskupljenja nekretnina, ocenili su bankari u Anketi o kreditnoj aktivnosti banaka, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Zbog nepovoljne situacije na tržištu nekretnina, kao i manje kupovine trajnih potrošnih dobara, smanjena je tražnja za bankarskim pozjamicama, barem u prva tri meseca 2023. godine, prenosi Nova ekonomija.

Povoljniju situaciju banke očekuju u drugom kvartalu.

„Banke su u prvom tromesečju ove godine nastavile i sa pooštravanjem uslova stanovništvu, ali u manjoj meri nego u četvrtom kvartalu 2022. (godine). Pooštravanje se u nešto većoj meri odnosilo na dinarske kredite nego na devizno indeksirane kredite“, piše u Izveštaju NBS.

Pooštravanje kreditnih uslova stanovništvu očekivano je i tokom drugog tromesečja 2023, napominje se u anketi.

Stroži uslovi kreditiranja odnosili su se i na dinarske gotovinske kredite (uključujući kredite za refinansiranje) i devizno indeksirane stambene kredite i potrošačke kredite.
Banke su ocenile da su oštrijim uslovima za kredite kod građana, kao i kod privrede, najviše doprineli povećani troškovi izvora kredita i rast cena nekretnina, a zatim neizvesnost u pogledu ekonomske situacije.