Društvo

Građani Srbije odgovaraju na pitanje „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“

Marko Veljković/Boom93/Arhivska fotografija
Referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa biće održan u nedelju, 16. januara. Ovo je  prvo referendumsko izjašnjavanje građana nakon 2006. godine.

Republički referendum se održava se u nedelju 16. januara 2022. godine, u vremenu od 7 do 20 sati. Glasanje će moći da se obavi samo uz ličnu kartu ili važeči pasoš. Glasanje je tajno i obavlja se iza paravana, čime se obezbeđuje tajnost glasanja.

Za glasanje građanin mora da bude upisan u birački spisak, provera se može izvršiti u opštini ili gradu kojem pripada.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti

Požarevac ima 57.824 glasača, a Kostolac 11.406 koji imaju pravo da se izjasne na referendumu. Postoji  ukupno 68 glasačkih mesta odnosno 57 u Požarevcu i 11 u Kostolcu.

Na svakom biračkom mestu biće predsednik i 5 članova i isto toliko zamenika članova, po rasporedu GIK-a.

Odštampano je 6,510.233 glasačkih listića i rezerva za nedelju, 16. januar. Glasači koji su osobe sa invaliditetom, nemoćna stara lica ili glasači koji iz zdravstevnih razloga ne mogu da dođu na glasačko mesto mogu da glasaju kod kuće, ako o tome obaveste glasački odbor najkasnije do 11 časova na dan glasanja ili to učine preko izborne komisije u svojoj opštini ili gradu počev od 48 sati pre glasanja. Slepi, nepismeni ili glasači koji su osobe sa invaliditetom imaju pravo da na glasačkom mestu povedu pomagače, koji će umesto njih popuniti glasački listić na način koji im glasači odrede.

Glasači koji su osobe sa invaliditetom mogu da na glasačkom mestu dođu uz pomoć psa vodiča kao i da umesto ličnog potpisivanja u izvodu iz biračkog spiska koriste pečat sa potpisom odnosno ličnim  podacima.

Šta se menja u Ustavu 16. januara?

Predložene promene odnose se na deo Ustava koji reguliše pravosuđe, a predviđene su kao aktivnost akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Odnose se konkretno na način izbora sudija i tužilaca, stalnost sudijske funkcije, jačanje funkcije tužilaca. Pogledajte tekst Informacija o Aktu o promeni Ustava Republike Srbije  odluka o informaciji o aktu za promenu c.

Kako je Požarevac glasao na poslednjem referendumu?

Na poslednjem referendumu koji je održan krajem oktobra 2006. godine, Požarevac je glasao za novi ustav Srbije. Tada je od 68070 upisanih birača na glasanje izašlo 38646 ili 56,77%. Novi ustav podržalo je 37 531 glasač, dok je 834 glasača glasalo protiv. Prema zvaničnim rezlutima ukupno je 55,14%, od upisanih birača u birački spisak u Požarevcu, podržalo novi ustav Republike Srbije, dok je samo 1,22 % bilo protiv.

Referendum na kojem će se građani Srbije 16. januara izjašnjavati o promeni Ustava u delu o pravosuđu biće šesti republički referendum od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Prvi put su se građani o referendumskom pitanju izjašnjavali 1. i 2. jula 1990. godine, a bili su pitani da li žele da prvo bude donet novi Ustav Republike Srbije ili da prvo budu održani prvi višestranački izbori.

Po tadašnjim propisima, za uspeh referenduma bilo je potrebno da pozitivno glasa prosta većina upisanih birača, odnosno da na referendum izađe najmanje 51 odsto birača. Za to da prvo bude donet novi ustav glasalo je više od 90 odsto onih koji su na referendum izašli.

 

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Dobro napisano g-đice Lisac!

  O pitanjima iz Ustava,ne izjašnjava se na referendumu,o usvajanju novog Ustava da,ali o delovima Ustava ne!!!

  Znači, protivzakonit i protivustavni referendum,ali…!?!

  Pošto svi ćute i prave se mrtvi,onda ništa…ili… POBUNA!!! „Prava“ opozicija ćuti,“nezavisni“ mediji ćute,“intelektualna elita“ ćuti,…,svi ćute i učestvuju u nameštenom referendumu,kao što će učestvovati i u nameštenim izborima!!! I zato bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodršce-kabadahije,koji vladaju Srbijom u poslednjih 35 godina!!!

  POBUNA DO SLOBODE!!!

  P.S. Sudstvo nikada nije bilo nezavisno i nikada neće biti nezavisno,jer uvek donosi presude u IME PARTIJE i u ime UDBE!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend