Društvo

Građani troše više uprkos rastu cena – tri su razloga

ilustracija/pixabay
Bilo da govorimo o hrani, odeći ili obući, restoranima ili putovanjima, cene proizvoda i usluga u maju su u proseku veće 1,2 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Ako uporedimo podatke Republičkog zavoda za statistiku za maj ove i za isti mesec prethodne godine, to povećanje iznosi 10 odsto.

Кako piše Euronews Srbija, uprkos rastu cena u protekllim mesecima građani su trošili više nego ranije. Uzdržavanje od potrošnje u dve godine pandemije, rast zarada i veći broj zaposlenih, kao i stvaranje zaliha zbog straha od nestašica stručnjaci navode kao najznačajnije razloge koji su doprineli da uprkos poskupljenjima, kupujemo više nego pre krize.

Dekan FEFE Milan Nedeljković za Euronews Srbija kaže da nije neobično što inflacija i potrošnja uporedo rastu.

„Jedan od razloga je što smo se odricali od potrošnje u prethodne dve godine, što je bilo uslovljeno pandemijom. Prvo, zbog nemogućnosti da se koriste recimo turistički aranžmani, a s druge strane ipak i sa dozom neizvesnosti koja je uticala na primanja pojedinih ljudi. Pandemija je iza nas, što znači da su ljudi slobodniji da troše novac. Racionalno je ponašanje, kada vidimo visoku inflaciju, iz perspektive samog potrošača, bolje da taj novac potrošim danas kada nešto košta 100 dinara nego sledećeg meseca kada bude 110 dinara“, objasnio je Nedeljković.

On je ukazao da je loša strana takvog ponašanja što tim racionalnim delovanjem potrošač utiče da cene i dalje rastu.

„Dokle će to trajati zavisiće od toga sa koliko novca raspolažemo“, rekao je sagovornik Euronews Srbija.

On smatra da će povećanje plata dodatno povećati inflatorne pristike koji već postoje. Nedeljković je ukazao da bi u narednom periodu trebalo da dođe do smanjenja stope inflacije, ali smatra da nema govora o vraćanju cena na nivo pre poskupljenja.

„Ovde je samo pitanje da li ćemo usporiti rast cena u narednom periodu. Veliki deo potrošačke korpe čine poljoprivredni proizvodi, tako da ukoliko bude odlična žetva, biće veća ponuda i to može uticati na usporavanje rasta cena, ali nema govora o vraćanju na staro“, rekao je Nedeljković.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend