Društvo

Građani u Kosančićevoj bez prilaza garažama i parking mestima

FOTO: Boom93/A.Stepanović
Arhivska fotografija

FOTO: Boom93/A.Stepanović Arhivska fotografija

<span lang="EN-GB">Rekonstrukcija toplifikacione mreže u Kosančićevoj ulici prema najavama trebalo bi da počne danas 19. jula, a iz Javnog preduzeća &#8222;Toplifikacija&#8220; navode da će ulica biti potpuno zatvorena za saobraćaj, ali i parkiranje. Radovi se izvode u narednih 45 dana, pa je preporuka da se gradjani snalaze za parkiranje.</span>

Kontaktirali smo direktorku Javnog preduzeće „Parking servis“ Mariju Papović koja nam je rekla da njima još uvek nije stiglo rešenje o izmeni režima saobraćaja i uputila nas na odeljenju za komunalne delatnosti Gradske uprave.

U odeljenju za komunalne delatnosti Gradske uprave smo saznali da je javnom preduzeću koje će sutra započeti radove izdato rešenje o izmeni režima saobraćaja za ovu lokaciju.

„Na osnovu projekta koji je Toplifikacija dostavila nama doneto je rešenje, kao i saglasnost za izvođenje radova. Ulica će tokom radova biti potpuno zatvorena, kako za saobraćaj, tako i za parkiranje dok traju radovi“, kaže za Boom93 Miloš Ranđelović, načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti.

Radovi na rekonstrukciji toplifikacione mreže izvodiće se u dve faze. Prva faza radova će trajati od 20 do 25 dana, a izvodiće se u prvom delu ulice od Sinđelićeve do Jug Bogdanove, dok druga faza obuhvata radove u drugom delu ulice, od Jug Bogdanove do Kosančićeve 42.

„U više navrata tokom grejne sezone bilo je pucanja na cevovodu i ovo je period kada to možemo da završimo, jer tokom zime možemo samo da saniramo, a u toku leta vršimo rekonstrukcije, zamene i sve ostale veće poduhvate. U planu je da se radovi završe u narednih 45 dana. Cevovod u Kosančićevoj ulici je u lošem stanju i sad je idealno vreme da se on zameni. Radi se o zameni glavnog prenosnog cevovoda koji je problematičan i na kom su se u prethodnom periodu javljali kvarovi“, navodi rukovodilac službe prenosa, distribucije i održavanja u JP „Toplifikacija“, Ilija Plećaš.

U narednih mesec dana građani koji žive u ovom delu Kosančićeve ulice moraće da se snađu kada je u pitanju parkiranje vozila po sporednim ulicama. To znači da i građani koji imaju parking mesta ispred i iza zgrada, ali i  u garažama koja su plaćena neće moći da ih koriste zbog zatvaranja ulice.

Građani koji žive u ovoj ulici smatraju da je ovo ko zna koje po redu zatvaranje ulice, da se radi bez ozbiljnog infrastrukturnog plana i da se ovo ponavlja poslednjih deset-dvanaest godina zbog velikog broja zgrada koje su zidane u ovoj ulici bez adekvatnih priključaka. Zbog raznoraznih radova gradjani se po ko zna koji put malteretiraju. Bilo je asfaltiranje ulice, pa posle par godina popločavanje, pa ozbiljno menjanje priključaka na Sinđelićevu. Većina gradjana ima plaćena parking mesta i mesta u garažama gde parkiraju vozila, a sada moraju da se snalaze. Ne postoji plan i u narednom periodu prinuđeni smo da pored svojih parking mesta plaćamo parkiranje na drugim lokacijama za koje nam novac neće biti nadoknađen, a o snabdevanju i nerviranju da ne govorimo.

Postavlja se pitanje i na koji način će biti organizovan prilaz kamionima koji odnose smeće, kao i ulazak vozila Hitne pomoći ili vatrogasaca ukoliko dođe do hitnih intervencija.

„Ulica će biti ograđena i obeležena i za pešake koji prolaze. Dobijene su sve saglasnosti i dozvole koje su potrebne za početak radova. Ove radove možemo da radimo naredna dva meseca. Smatramo da je bolje obezbediti zasigurno stabilno snabdevanje toplotnom energijom tokom zime nego da rizikujemo da se u toku grejne sezone javljaju kvarovi i tada radi na njihovom otklanjanju“, rekao je Plećaš za Boom93.

Podsetimo, radovi na ovoj lokaciji koji su trajali po nekoliko dana izvođeni su u martu kada je došlo do pucanja cevi na više mesta. Tada su radovi trajali nekoliko dana, a građani u ovom delu grada bili bez grejanja.

Tokom današnjeg dana radovi na rekonstrukciji toplifikacione mreže nisu počeli.

FOTO: Boom93/N.Stojićević