Društvo

Poboljšan pristup zelenoj pijaci u Golupcu

Radovi na rekonstrukciji stepeništa koje vodi do zelene pijace u Golupcu su u toku.

Prema rečima jedne od članica neformalne grupe građana kojoj su na konkursu Opštine Golubac odobrena sredstva, Nevene Kržanović, rekonstrukcija stepeništa će omogićiti poboljšan pristup svim građanima ka zelenoj pijaci i doprineće ambijentalnom uređenju.

„Što se tiče radova, do sada je urađeno uklanjanje otpada, nanošenje antikorozivnog sredstva, ljuštenje preostale stare farbe. Nabavljena je farba i kao što vidite radovi su u toku. Trenutno se radi na farbanju rukohvata. Ostalo je prebetoniranje stepeništa. Želim da se zahvalim lokalnoj piljari, jer nam je omogućila dovod struje tokom izvođenja radova na rukohvatima. Takođe, u ime neformalne grupe građana zahvaljujem se opštini Golubac i donatoru što su podržali našu ideju o rekonstrukciji ovog stepeništa i što su nam odobrili sredstva“, navela je ona.

Kako je dodala, stanovnici ovog dela opštine su sa radošću dočekali početak radova na rekonstrukciji stepeništa, jer će im na taj način biti olakšan pristup zelenoj pijaci.

„Smatram da će ova naša akcija i drugim građanima dati ideju i podstaći ih da se uključe u naredne inicijative kako bi doprineli boljem funkcionisanju opštine“.

Zahvaljujući projektu pod nazivom „Zajedno možemo mnogo“ u Golupcu će biti uređeno stepenište koje vodi do zelene pijace.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Neformalna grupa građana iz Golupca je konkurisala sa projektom uređenja pristupnog stepeništa kroz haustor stambenog objekta koji omogućava građanima opštine da stignu do zelene pijace. Ovaj prostor je godinama zapostavljen od strane neaktivnih vlasnika lokala u ovom stambeno-poslovnom objektu, a spada u prostor javne površine.

Građani Golupca koji su aplicirali sredstvima koja su im odobrena, u iznosu od 250.000 dinara izvršiće sanaciju betonskih gazišta i farbanje metalnih gelendera.

Podsetimo, ukupna opredeljena sredstva za tri projekta, u Golupcu i naseljima Dobra i Braničevo, iznose 750.000 dinara, a program omogućava opštini Golubac da nakon finansijske realizacije ova tri projekta objavi dodatni konkurs kako bi se preostalim sredstvima podržala još neka aktivnost na teritoriji opštine.

Za ovaj projekat opredeljena su novčana sredstva u iznosu od 990.000 dinara, od čega je opština Golubac izdvojila 600.000, dok švajcarska organizacija Helvetas učestvuje sa 390.000 dinara.

FOTO: Boom93/N.Stojićević