Društvo

Gradonačelnik povodom protesta meštana Kličevca: Neka protestuju, to je njihovo pravo

Foto: Boom93/M. Veljković – Gradonačelnik Požarevca

Foto: Boom93/M. Veljković – Gradonačelnik Požarevca

Meštani Kličevca i okolnih sela najavili su da će u nedelju 10. jula organizovati protest na njivama koje je grad Požarevac predvideo kao lokaciju za regionalnu deponiju.

Nakon ovih najava, Boom93 je pitao gradonačelnika Sašu Pavlovića za komentar budući da je Skupština grada Požarevca na poslednjoj sednici donela odluku o izradi druge izmene i dopune Prostornog plana grada Požarevca u delu koji se odnosi na određivanje lokacije za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom u ataru sela Kličevac, što je i bio povod za najavljeni protest meštana ovih sela.

Prema rečima gradonačelnika meštani ovih sela mogu da protestuju, jer imaju pravo na to.

„Građani Požarevca mogu da biraju da li će imati regionalnu deponiju na svojoj teritoriji za koju znam da ćemo imati obezbeđena sredstva, jer će država dati novac za njenu izgradnju. Ta regionalna deponija neće biti kao što je sada, znači ne može biti neuslovna za standarde koji sada postoje. Građani neka biraju da li ćemo imati regionalnu deponiju na svojoj teritoriji, regionalna deponija na drugoj teritoriji je gotovo nemoguća, imali smo i to u zadnjih deceniju i ništa nismo uradili. Rekli smo da ćemo izgraditi regionalnu deponiju. Građani mogu da biraju da ukoliko ne želimo da imamo regionalnu deponiju dajemo od 300-400 miliona dinara za deponovanje, a najbliža regionalna deponija je na 60 kilometara u Lapovu gde ulaze troškovi deponovanja i odvoženja“, naveo je Pavlović.

Dodao je da deponija u Lapovu i ako bude jedno od rešenja biće međurešenje i postojaće obavezna klauzula u ugovoru, da se ugovor raskine kada se steknu uslovi da grad Požarevca ima lokaciju za odnošenje smeća.

„Nekima ne smeta što im je deponija na ulazu u selo, a smetaće im deponija koja je na 3 kilometra od sela sa druge strane brda. Na toj lokaciji ćemo dobiti i zemljište na poklon od države“.

Kako je zaključio celokupnu sumu novca koja bi se izdvojila za odnošenje smeća na neku drugu lokaciju ne bi mogao grad sam da izdvoji i da bi građani verovatno morali kroz cenu odnošenja komunalnog otpada da učestvuju u tome.

„Da li postoje neki koji su jednaki i neki koji su jednakiji. Mislim da smo svi građani istog reda, neki plaćaju sve, a neki ne plaćaju ništa“, zaključio je Pavlović.