Društvo

Gradovi i opštine uvode energetske vaučere: Ko sve može ostvariti pravo na popuste i subvencije

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Visoke cene ogreva učinile su drva, ugalj, pelet i ostale energente sve teže dostupnim građanima. Najteže je onima koji imaju najniža primanja, pa mnogima i pre početka zime, sama pomisao na grejanje zadaje glavobolju.

Pojedine evropske zemlje su još prošle godine uvele energetske vaučere za najugroženije građane, a ove sezone će to prvi put uraditi nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima su Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor.

Međutim, najugroženiji građani u Srbiji, bez obzira na mesto stanovanja, mogu dobiti olakšice na osnovu statusa energetski zaštićenog kupca. Ova subvencija se odnosi na umanjenje računa za struju i gas, a uskoro bi trebalo da bude usvojena i nova uredba, koja će ovo pravo proširiti i na korisnike koji se greju preko toplana. U Ministarstvu energetike su nezvanično za Euronews Srbija potvrdili da je uredba koja bi trebalo da obuhvati veći broj korisnika u odnosu na prethodne godine spremna, ali da čeka na formiranje nove Vlade Srbije i očekuje se da će biti usvojena na nekoj od narednih sednica.

Mnogi građani, međutim, i dalje ne znaju da imaju pravo na popust za struju ako su im primanja mala. U Elektroprivredi Srbije kažu da je tokom prošle godine 68.129 građana iskoristilo mogućnost da umanjenje računa za električnu energiju, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, umanjenje računa za prirodni gas za period od januara do oktobra prošle godine iskoristilo je samo 60 domaćinstava!

Broj korisnika koji koriste pravo ugroženog kupca je manji u odnosu na 2020. godinu kada ih je za struju bilo 72.694, a za gas 68 domaćinstava. Ove brojke su gotovo simbolične, jer ima mnogo više građana koji bi mogli da se greju sa popustom.

Na umanjenje računa za struju i gas pravo imaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečijeg dodatka, bez podnošenja zahteva, dok je za ostale građane uslov za subvenciju visina zarade po članu domaćinstva i oni moraju podneti zahtev da im se povlastica odobri. Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 15.690 dinara, sa dva i tri člana do 22.845 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 29.994 dinara, sa šest i više članova do 37.719 dinara.

„Trenutni obuhvat građana rezultat je sprovođenja ranije donete uredbe. Novom uredbom, koja je u postupku usvajanja, značajno su podignute granice energetskog siromaštva, a očekivani rezultat ove promene je uvećanje broja energetski ugroženih domaćinstava oko tri puta. Očekuje se da ova vrsta pomoći obuhvati oko 190.000 domaćinstava umesto sadašnjih 70.000“, rekli su za Euronews Srbija u Ministarstvu energetike.

Uredbom o energetski ugroženom kupcu koja je u postupku usvajanja predviđeno je da status energetski ugroženog kupca pored korisnika novčane socijalne pomoći i dečijeg dodatka mogu steći i korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Više informacija možete pročitati OVDE.