Društvo

Grujičić: Potrebno još lekara opšte prakse

Youtube screenshot/RTS
Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je potrebno napraviti analizu i reformu kada je u pitanju starosni prosek zaposlenih u zdravstvu, i da je jako važno što više angažovati i zapošljavati mlade ljude. Ona je istakla da Srbiji nedostaju lekari opšte prakse.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je za TV Pink da je voditi ceo zdravstveni sistem sasvim druga priča u odnosu na vođenje jedne bolnice ili dela sistema. Istakla je da je važno da se nastavi ono što je započeto poslednjih osam godina i da se završe započeti projekti – Klinički centar Srbije, Tiršova 2, KC Vojvodine, kao i KC Kragujevca.

„Takođe ne smemo odustati od nove zgrade Instituta za onkologiju i radiologiju. Kojim tempom će to ići ne znamo, ali moraće da se privede kraju sve što je započeto“, Grujičić.

Kada je u pitanju zapošljavanje lekara, ministarka je rekla da se nada da će se nastaviti trend zapošljavanja najboljih studenata i đaka, ali da su po klinikama sva mesta popunjena.

„Videćemo kako ćemo to rešiti, ne mogu svi biti specijalisti, mnogo nam je više potrebno kolega opšte prakse, na čemu treba poraditi“, kazala je Grujičić.

Ona je dodala da je potrebno napraviti kompletnu strukturu zaposlenih u zdravstvu, a da je Službi za zapošljavanje poslat dopis da im dostave nezaposlene po regionima kako bi se napravila analiza.

„Svima nama opada standad kada odemo u penziju, ali moramo biti svesni da su mladi ti koji moraju i za naše penzije da zarade“, navela je ministarka.

Istakla je da je dugoročni cilj da svaka bolnica u Srbiji izgleda kao novi KC Niš.

Dr Grujičić je rekla da očekuje sledeće godine makar kamen temeljac za Institut za onkologiju i radiologiju.

„Jako je bitno razumeti zašto Institut za onkologiju i radiologiju mora da bude baš preko puta Tiršove. Želimo da sprovedemo i reformu tercijalnog zbrinjavanja dece. Ne možemo više decu ni po zakonu da lečimo zajedno sa odraslima. Sva deca se zrače na Institutu za onkologiju i radiologu Srbije, moraju ležati u Tiršovoj. Deca nisu mali ljudi, oni imaju različitu i fiziologiju i patofizilologiju, i to će biti jedan veliki iskorak napred“, rekla je Grujičić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend