Društvo

Grujičić pozvala mlade da se HPV vakcinom zaštite od raka

Youtube screenshot/RTS

Youtube screenshot/RTS

Ministarka zdravlja Danica Grujičić pozvala je mlade da se o trošku RFZO vakcinišu protiv humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzročnika raka grlića materice, ali i raka grla, glave i vrata.

„Devojčice koje se vakcinišu ne moraju nikada da obole, a najvažije je da to nije nikakav eksperiment, nego je vakcina dokazana na milionima dečaka i devojčica, nema opasnosti da će se iskomplikovati ili da će ta deca imati probleme. Moj poziv, kao nekog ko je odgovoran da se smanji smrtnost od malignih bolesti je da se vakcinišete, jer su vakcine dostignuće čovečanstva i spasile su milijarde ljudi“, rekla je ministarka zdravlja za RTS.

Ona je dodala da je HPV virus odgovoran ne samo za rak grlića materice, već i brojna druga obolenja i da u medicini niko ne može da pruži 100 odsto sigurnosti da vakcinisani neće oboleti, ali ako se to desi, klinička slika je mnogo lakša.

Grujičić je apelovala na građane da idu na vreme kod lekara opšte prakse, koji će znati da ih uputi na dalje analize, odnosno „da slušaju lekara, a ne internet“.

Ministarka zdravlja je potpisala deklaraciju protiv raka grlića materice sa nacionalnom alijansom „VeličanstveNE“, koju su osnovala udruženja za borbu protiv raka grlića materice.

Od ove maligne bolesti u Srbiji godišnje umre više od 700, a oboli oko 1.400 žena.