Društvo

Grujičić: Vratiti školovane kadrove u unutrašnjost

Youtube screenshot/RTS

Youtube screenshot/RTS

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da reforma zdravstva mora da obuhvata vraćanje školovanih kadrova u unutrašnjost Srbije.

Reforma, kako navodi, takođe mora da obuhvata povećanje plata lekarima u zavisnosti od rezultata i mesta rada, kreiranje spiskova starosne strukture po zdravstvenim ustanovama i opremanje domova zdravlja savremenijom opremom.

„Moramo primiti mlade lekare i garantovati im dobre plete i šansu za napredovanje. Za sve koji su zaposleni za vreme kovida će se naći posao, ali će verovatno biti raspoređeni po unutrašnjosti, a najkritičnije nam je odeljenje intenzivne nege”, rekla je Grujičić gostujući na RTV.

Ona je navela da su građani izgubili poverenje u zdravstvo i da je kovid samo doprineo tome, a ocenila je da ono mora biti vraćeno medicinom koja se zasniva na dokazima, ali i da mediji igraju veliku ulogu u tome.

Prema njenim rečima, ogromna količina opreme ušla je u Srbiju, a prvi korak u reformi zdravstva biće osposobljavanje mladih lekara.

Ona je ponovila da smatra da je korona virus izašao iz laboratorije, jer se prirodan virus ne bi ponašao isto i sa promenama temperature i klime, i dodala da su vakcine efikasne utoliko što su vakcinisani imali lakšu kliničku sliku ako bi se razboleli.

„Ista je situacija sada i sa malim boginjama. MMR vakcina je dobra vakcina, pogotovo za mušku decu, jer prevenira dugorošne posledice poput steriliteta”, navela je Grujičić.