Društvo

Gužve ispred Udruženja: Najstariji sugrađani čekaju da doplate ugalj

FOTO: I. Vasić
Danas, kao i prethodnih dana ispred Udruženja penzionera stvorile su se ogromne gužve zbog nastarijih sugrađana koji su došli da doplate ugalj, koji je poskupeo, a čija isplata ne može da se izvrši na rate, već odjednom.

Kako je Boom93 juče pisao, nova cena tone uglja za penzionere iznosi 8.800, što znači da će razliku za upisanih 10 tona uglja morati da plate odjednom, jer im nije data mogućnost plaćanja na rate.

„Većina od njih 1.600, koliko ih je uplatilo 10 tona po staroj ceni od 4.560 dinara, sada mora da doplati još 4.240 po toni, jer je trenutna cena 8.800. To znači da će hitno morati da obezbede još oko 42.400 dinara, što je mnogima teško ili nikako izvodljivo. Dat nam je rok još nekoliko dana da prikupimo taj novac, kao i da nove spiskove predamo, a onda da se nadamo da će uskoro krenuti i isporuka. Ovo je već ogroman problem za naše Udruženje, jer su se ogromne gužve stvorile. Svi penzioneri su došli da uplate novac kako bi bili sigurni da će im ugalj biti isporučen“, kaže u izjavi za Boom93, Dobrivoje Obradović, predsednik protestnog odbora.

Obradović navodi da se svi oni nadaju da će nakon uplate ostatka novca za ugalj početi isporuka i da neće biti još problema za najstarije sugrađane.

Podsetimo, penzioneri su 3. oktobra održali protest ispred Gradske uprave, nakon čega im je obećano da će upisani ugalj dobiti. Protest koji je bio najavljen za jzče je otkazan zbog obećanja da će ugalj dobiti nakon doplate.

FOTO: I. Vasić

Penzioneri sa kojima je Boom93 razgovarao kažu da su ogorčeni ovakvim ponašanjem od strane svih koji su bili odgovorni za nabavku ogreva.

„Kostolac nam je tu, a mi nemamo uglja. Ja sam svoj ugalj i isplatio, e sad treba doplatiti još, a da li ćemo ga dobiti ne znam. Gradonačelnika nije briga za nas, da se ne trudi za penzionere, imate ljudi koji ne mogu sami sebe da usluže, a nemaju ogreva još uvek“, kaže jedan od sugrađana.

„Problem je što mnogi nemaju novac za doplatu i to odjednom, nije to mala suma. Mnogid od nas su pozajmili novac da li od dece ili nekog drugog. Uglavnom snašli smo se, e sad je red da i oni nama obezbede ogrev“.

„1. novembar je, a mi nemamo uglja ovo nikada ovako nije bilo, da najstariji treba da se smrznu, a da nikog nije briga“, navodi starija gospođa koja čeka u redu od jutros.

FOTO: I. Vasić

Svi oni nabavili su novac kako su mogli i došli da uplate uz nadu da će ugalj dobiti što pre, budući da je hladno vreme odavno na pragu domova.

Međutim, kako je za Boom93 potvrdio Dobrivoje Obradović, penzioneri su spremni da ukoliko ne dođe do isporuke, blokiraju putne pravce kojima se ugalj sa kopova vozi na dalju prodaju.

„Ukoliko isporuka ne krene, ostvarićemo svoju najavu blokade kopa „Drmno“ i tada nijedan kamion sa ugljem neće moći da tamo uđe ili izađe“, zaključio je Obradović.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend