Društvo

Havarija na maloj hidroelektrani „Krepoljin“

Foto: Twitter/printscreen
Juče u popodnevnim časovima dogodila se havarija na maloj hidroelektrani „Krepoljin“ koja se nalazi na reci Mlavi. Došlo je do probijanja vode iz derivacionog tunela u reku Mlavu.

Ivan Milosavljević iz Udruženja „Odbranimo reke Mlave“ je za Boom93 rekao da je na hidroelektrani verovatno nešto popustilo u derivacionom tunelu ili se sam vodozahvat urušio, pa je voda ušla u taj tunel umesto u cev i da je voda probila kod mašinske zgrade.

On dodaje da je kompanija koja je izgradila ovu hidroelektranu havarijski ispustila akumulaciju  i da pregrada na brani nije skroz podignuta.

Ivan Milosavljević dodaje da će se Udruženje „Odbranimo reke Mlave“ konsultovati sa advokatima kako bi prijavili ovaj događaj inspekcijama.

MHE „Krepoljin“ puštena u pogon prošle godine

Mala hidroelektrana „Krepoljin“ puštena je u rad u aprilu 2021. godine. Investitor izgradnje ovog objekta bilo je preduzeće Astra Energy iz Kragujevca.

Instalisana snaga hidroelektrane „Krepoljin“ je 1900 kW, a proizvode je tri francis turbine sa sinhronim generatorom.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend