Društvo Ekonomija

Hladnjače pune domaćih jabuka, a marketi ih uvoze

jabuke berba
Foto/ jabuke ilustracija/ pixabay
Ove godine u hladnjačama je ostalo neizvezenih 700 do 800 tona jabuka ili oko 40 odsto roda, rekao je agenciji Beta Nikola Kotarac iz Slankamena, koji je član zadruge "Voćar".

Proizvođači su se, kako je naglasio zadužili kod banaka kada su uzimali subvencije za voće, jer država daje samo deo investicije, dok ostatak mora da obezbedi proizvođač koji sada ne može da proda robu.

„U samouslugama se prodaje uvozna jabuka iz Poljske po 100 dinara, a mi našu boljeg kvaliteta prodajemo za preradu po sedam dinara po kilogramu, jer državu sada ne interesuje rod koji je stigao za berbu i izvoz iako je davala subvencije za mehanizaciju i zaštitne mreže“, napominje Kotarac.

Kako je naveo, oko 10 odsto je prodato na domaćem tržištu za preradu po sedam dinara za kilogram, dok su se na ruskom tržištu prodavale i po 60-70 evrocenti.

Nikola Kotarac podseća da su po Pravilniku o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju predviđeni određeni uslovi koje proizvođači ne mogu da ispune, pa je broj izvoznika značajno smanjen. Objašnjava da oni fizički ne mogu da stignu da izvezu i voće onih koji za to više nemaju dozvolu jer ne ispunjavaju uslove.

Nikolina zadruga u Slankamenu inače uzgaja jabuke na oko 800 hektara.

Pravilnikom o evidenciji izvoza voća i povrća u Rusiju predviđeno je da izvoznik ima u vlasništvu ili zakupu skladište sa kontrolisanom atmosferom, sa kapacitetom za krupno voće od 500 tona i po 200 tona za sitno voće (borovnica, maline) i za povrće.

Izvoznik u vlasništvu ili zakupu mora da ima i prostor za klasiranje ili pakovanje, prostor za fitosanitarni pregled sa osvetljenjem, zaposleno odgovorno lice za zaštitu bilja, sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da su proizvođači jabuka u velikom problemu i da je država privremenim merama mogla da im pomogne i podigne carinu kao što to radi Nemačka kad hoće da zaštiti svoje voće.

Uzrok je Pravilnik o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju koji je predvideo uslove zbog kojih su mnogi izgubili pravo da ih izvoze direktno. sa druge strane izvoz preko posrednika je otežan jer oni ne mogu fizički da preuzmu sav taj posao, kažu proizvođači jabuka.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend