Društvo

Hoće li biti brodova na pristanu ove godine u Kostolcu?

FOTO: Boom93/N. Stojićević

FOTO: Boom93/N. Stojićević

<strong>Novootvoreno pristanište u Kostolcu je opremljeno i operativno, ali s obzirom da do poslednjeg časa nismo znali kad će biti otvoreno,  zbog teškoća u pripremi, nije zakazano ništa zvanično  za ovu godinu, pa će biti samo vanrednih dolazaka</strong>, rekao je za Boom 93, Nemanja Mrđić, direktor Arheološkog parka “Viminacijum” kome je ove godine dato na upravljanje međunarodno putničko pristanište u Kostolcu.

Međunarodno putničko pristanište je trebalo da bude otvoreno u julu prošle godine, ali je zbog kašnjenja radova, privedeno nameni tek krajem marta ove godine.

Direktor Arheološkog parka “Viminacijum”, Nemanja Mrđić najavio je da će početkom maja početi krstarenja i očekuje oko 50 pristajanja brodova za ovu godinu, jer će biti samo vanrednih polazaka. Za sledeću godinu se planiraju redovna pristajanja, oko 250.

Baner Boom93 Android aplikacija

Radimo na tome da se dovedu brodovi ove godine. Do maja se pravi plan za pristajanje brodova za sledeću godinu.  U postupku smo za proglašenje graničnog prelaza, ali to ne uslovljava u ovom trenutku pristajanje brodova, pošto će se pasoška revizija raditi na drugim pristajanjima, najverovatnije u Beogradu ili Novom Sadu, Donjem Milanovcu, Prahovu”.

Pristanište će se održavati od prihoda dobijenim od lučkih taksi koje se naplaćuju prema redovnom cenovniku. Prihodi će biti namenjeni za fizičko-tehničko održavanje opreme pristana i plate radnicima. Trenutno ih je četvoro.

Ako se ispuni ono što je najavljeno, prihod ne bi trebalo da bude visok, ali dovoljno da se može ulagati u dalje uređenje prostora oko pristaništa. Taj prostor je najlepši deo Kostolca, priobalje Dunava treba iskoristiti maksimalno, navodi.

Predviđena je izgradnja biciklističke staze i ostali sadržaj koji treba urediti. Ispred pristaništa urađena je okretnica za autobuse za transfer od pristaništa do Viminacijuma ili do neke druge destinacije. Nakon pristajanja broda u Kostolcu, turisti se iskrcavaju i odlaze u Viminacijum koji je u prvom planu, pored ostalih destinacija u ponudi, u saradnji sa turističkom organizacijom Požarevca.

Turisti koji obilaze Viminacijum, uglavnom su starija populacija, preko 65 godina. Po svim statistikama, oni su bolje platežni ljudi i visoko obrazovani,  mnogi među njima su uticajni, poznavaoci kulturnog nasleđa. To je sve dobra reklama za Republiku Srbiju i dobra prezentacija našeg kulturnog nasleđa, ocenjuje Mrđić.

Kako je najavljeno očekuju se posetioci uglavnom sa engleskog govornog područja odnosno Amerikanci, Britanci, Australijanci, Kanađani.

Podsetimo, krajem marta ove godine otvoreno je Međunarodno putničko pristanište. Više o tome na LINKU.