93 sekunde Društvo

Hoće li dualno obrazovanje pomoći učenicima oko zapošljavanja? (VIDEO)

Foto: Boom93/MMV
Od naredne školske godine, učenici koji budu upisali prvu godinu srednje škole moćiće u tri škole u gradu da pohađaju nastavu po dualnom modelu. To zapravo znači da će nastavu pratiti u školi, dok će praktični deo pohađati u nekoj od firmi koje su postale socijalni partneri ovim srednjim školama.

Prema rečima Vidoja Vukašinovića, direktora Poljoprivredne škole u Požarevcu, naredne školske godine 45 učenika dobiće mogućnost da praktičnu nastavu pohađaju u kompaniji Bambi koja je dobila akreditaciju za obrazovanje po dualnom modelu.

„Кompanija Bambi se prijavila i dobila je akreditaciju za obrazovanje po dualnom modelu, tražili su 45 učenika ukupno, od toga 30 učenika prehambrenih tehničara i 15 učenika operater u prehambrenoj industriji“, navodi on.

Prema njegovim rečima, cilj dualnog obrazovanja je da učenici odmah po završetku školovanja dobiju mogućnost za zaposlenje, jer već imaju radnog iskustva.

Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole

„Učenici u ovom modelu obrazovanja teoretsku nastavu i vežbe izvode u školi, a praktičnu nastavu u kompaniji gde vreme provode u realnom radnom okruženju i tako stiču znanja i veštine. Posle završenog školovanja dobijaju diplomu prehambenog tehničara , a po dualnom modelu će imati prednost gde su učili kroz rad u kompaniji. Poenta programa je da će učenici nakon školovanja imati radnog iskustva i moći će odmah da se uključe u proces proizvodnje bez ijednog dana pripreme“, kazao je u izjavi za Boom 93 Vukašinović.

Direktor Tehničke škole u Kostolcu, Goran Nestorović, navodi da je ova škola već nekoliko godina u ovom sistemu obrazovanja, a da će naredna generacija koja se upiše praksu sticati u okviru Elektroprivrede Srbije.

EPS je preko Privredne komore i Ministarstva prosvete izrazilo je potrebu da školuje četiri obrazovna profila. U pitanju su profili na području rada elektrotehnike, gde upisujemo 30 učenika, i mašinstvo i obrada metala, na koji se takođe upisuje 30 učenika. Radi se o trogodišnjim obrazovnim profilima, a to su obrazovni profili električar, elektromonter mreža i postrojenja, bravar/zavarivač i mehaničar motornih vozila.

„Dakle, po dualnom sistemu obrazovanja predviđeno je da se učenik obrazuje po meri privrede. Učenici će imati nešto veću praksu kod socijalnih partnera nego što je to bilo kod formalnog obrazovanja. Oni će u skladu sa svojim procesom rada obučavati učenike po svojoj meri i one najbolje će na kraju zadržati i zasnovati radni odnos“, kazao je Nestorović.

Goran Nestorović, direktor Tehničke škole u Kostolcu

Sa učenicima će tokom pohađanja prakse kod socijalnog partnera, raditi mentori koji će završiti dodatne obuke i steći licencu kako bi mogli da rade sa učenicima isto kao i profesori u školi.

Inače, ova škola je prema rečima direktora iskusna po pitanju sistema dualnog obrazovanja, jer su pre tri godine  započeli sa obrazovanjem učenika sa elementima dualnog obrazovanja, što je prethodilo formalnom dualnom obrazovanju, jer je kasnije i stupio Zakon za ovaj vid obrazovanja.

„Tu smo mi sticali iskustvo kako da uđemo u dualni sistem obrazovanja sa elementima dualnog obrazovanja. Imali smo obrazovni profil električar koji je završio po tom sistemu obrazovanja. Nakon toga smo po tom sistemu nastavili još jedno trogodišnje zanimanje, radi se o mehaničaru motornih vozila, koji ove godine završava školovanje“, naveo je Nestorović.

Iako će za sada obrazovanje po dualnom modelu biti uvedeno u tri srednje škole, Nestorović je rekao da su sve stručne škole na teritoriji grada spremne da se u budućnosti uključe u sistem dualnog obrazovanja.

Škola koja od naredne školske godine po prvi put ulazi u proces dualnog obrazovanja je Ekonomsko-trgovinska škola koja će upisati za sada samo dva učenika po ovom modelu, na smeru trgovac.

„Odeljenje obuhvata 30 učenika, od kojih su 2 planirana za dualno obrazovanje. Jedna kompanija je iskazala interesovanje da se naši učenici školuju po dualnom modelu, a nadamo se da će u narednim godinama interesovanje biti veće i da će i ostale kompanije prepoznati brojne prednosti ovog modela“, rekla je direktorka ove srednje škole Sibinka Živanović.

Sibinka Živanović, direktor Ekonomsko – trgovinske škole

Ona je pozvala učenike i njihove roditelje da se odazovu ovom pozivu i upišu upravo ovu srednju školu, a takođe pozvala i privrednike, velike i lokalne kompanije koje se bave trgovinom da sledeće godine potpišu izjavu i akreditaciju kako bi se broj učenika u dualnom obrazovanju povećao.

Proces dualnog obrazovanja prema rečima naših sagovornika ima višestruke prednosti pre svega za učenike koji svoje obrazovanje budu završili po ovom modelu. Jedna od prednosti je što će nakon završene srednje škole imati mogućnost da ostanu u kompanijama u kojima su pohađali praksu, a ukoliko ne žele imaće prednost u odnosu na druge kandidate prilikom zapošljavanje, jer će i pre zaposlenja imati radnog iskustva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend