Društvo

Hoće li komunalni inspektori u Požarevcu kažnjavati građane zbog privatnih proslava?

Povodom pisanja nacionalnih medija da će se svako okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru, bilo da je privatna žurka ili slava u pitanju, kažnjavati sa 50.000 do 150.000 dinara, na osnovu izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su stupile na snagu prošlog petka, Boom 93 je proveravao kakva je situacija u Požarevcu i da li će komunalni inspektori  na lokalu kažnjavati građane.
ilustracija/pixabay

Leposava Vasić, šef odseka komunalne inspekcije u Požarevcu, kaže da su nakon konsultacija sa pravnicima koji u ovoj službi rade mišljenja da komunalna inspekcija nema ovlašćenja da uđe na privatan posed bez sudskog naloga.

“Policija recimo kada ima prijavu za narušavanje javnog reda i mira oni ulaze, komunalna inspekcija ne. Možda ćemo dobiti neko drugo tumačenje ali za sada ne, jer to nama nije zakonom dato”, rečeno je za Boom 93 u komunalnoj inspekciji.

Ona dodaje da ovakav vid kontrole i kažnjavanja ipak izlazi iz okvira njihove nadležnosti. Oni vrše kontrolu ugostiteljskih objekata, gde imaju ovlašćenja da na licu mesta napišu kaznu fizičkom licu ili preduzetniku, a koja se odnosi na nenošenje maske, nepoštovanje fizičke distance, kao i na broj gostiju u objektu.

Koje epidemiološke mere kontrolišu i mogu da sankcionišu komunalni inspektori i milicajci možete pročitati OVDE.

Prema članu 85. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Zakon o zaštiti stanovništva, kao i član 85. gde je navedeno za koje sve prekršaje može biti kažnjeno fizičko lice možete pogledati OVDE.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Hvala Bogu,da je neko ozbiljno razmotrio svoja zakonska ovlašćenja! Dosta,bre,više ludila i represije! Građani Srbije su normalni ljudi,koji znaju kako da se prilagode situaciji! Nema zakonskih osnova da se upada u kuće ljudi i puca u slavsku sveću,kako su to radili komunistički kulaci i silnici od 1946 do 1968. Bravo za g-đu Vasić! Možda bi moglo da se nađe neki blaži način kažnjavanja i u kafićima i restoranima,nešto kao opomena ili preporuka da se odmah ispravi greška! Nema potrebe za represivnim metodama,jer agresija,budi agresiju,sto nam nikako ne treba, naročito sada!

%d bloggers like this:
Send this to a friend