Društvo

Hoće li nova trafostanica da reši probleme sa strujom u gradu?

Foto: Boom93/M. Veljković
Problemi sa kratkim nestancima električne struje u gradu traju već nekoliko godina i stvaraju dosta problema kako građanima tako i privrednim subjektima.

Razlog kratkih nestanaka struje je u tome što Grad Požarevac svoje snabdevanje električnom energijom prima samo iz jednog izvora – trafostanice Požarevac 110/35 kilovolti koja se nalazi na izlazu iz Požarevca i na ulazu u naselje Ćirikovac. Zbog preopterećenosti ovog izvora dolazi do iskakanja sa trafostanice sa mreže i ceo grad ostaje bez struje.

Jedino rešenje za ovaj problem je izgradnja novog izvora, odnosno nove trafostanice  110/35/10 kilovolti koja bi omogućila stabilno snabdevanje Požarevca strujom.

Počeli radovi na novoj trafostanici

Posle godinu dana od potpisivanja ugovora, radovi na izgradnji nove trafostanice su počeli. Ona se gradi na prostoru iza Gradskog hipodroma u Moravskoj ulici.

Vladimir Petrović, član gradskog veća zadužen za infrastrukturu za Boom93 kaže da su u toku pripremni radovi na izgradnji ovog objekta.

„Izgradnja ove trafostanice obezbediće dodatnih 60 megavata instalisane snage za snabdevanje grada i industrijske zone. Očekujem da izgradnja trafostanice bude gotova tokom 2022. godine, a nakon toga nas očekuje zamena postojeće mreže“ ističe Petrović.

Vladimir Petrović, član gradskog veća

Podsetimo da je krajem septembra prošle godne EPS distribucija Beograd zaključila ugovor sa izvođačima posla na izgradnji ovog objekta koji bi omogućio da grad konačno dobije dvosmerno napajanje električnom energijom.

Ugovor za izgradnju zaključen je sa grupom izvođača koju čine Energotehnika-Južna Bačka iz Novog Sada kao nosilac posla, članovima Elektromontaže iz Kraljeva, Concrete Construction iz Beograda i Inter prospekt iz Beograda. Kao podizvođači pojavljuju se Top geo, Securiton, GPS Insulators, svi navedeni iz Beograda i SZR Gorionik iz Salakovca.

U samoj konkursnoj dokumentaciji bilo je određeno da rok za završetak posla ne sme biti duži od 24 meseca, a vrednost ugovorenog posla je 587.259.877,25 dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend