Društvo

Hoće li početkom avgusta biti postavljena stanica za merenje kvaliteta vazduha?

zagađenje vazduha
Publicdomainpictures/Ilustracija
Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha koju je grad Požarevac kupio krajem prošle godine, još uvek nije postavljena, a kako je još u martu rečeno za Boom 93, radovi na postavljanju stanice  početi kad se stvore potrebni vremenski uslovi odnosno viša temperatura i stabilnije vreme, kako bi se taj posao obavio što kvalitetnije. Međutim, prema novim informacijama iz gradske uprave, postavljanje stanice se očekuje od 1. do 5. avgusta, piše nova.rs.

Milenko Jovanović, koji je učestvovao u postavljanju stanica Agencije za zaštitu životne sredine, sa druge strane za nova.rs tvrdi da je sve moglo da bude rešeno do 1. januara i da su građani zbog neopravdanog kašnjenja ozbiljno oštećeni.

Skoro pola godine se čeka na postavljanje stanice, a kako je pre više od četiri meseca rečeno za Boom93, da bi se automatska stanica postavila potrebno je da se stvore posebni vremenski uslovi. Ova stanica treba da se postavi na uglu Dositejeve i ulice Radomira Milenića Rusa.

„Za ove poslove je potrebno maksimalno pet radnih dana uz najsporiji tempo, odnosno jedna radna nedelja tokom zimskih dana. Ne postoji opravdan razlog što stanica u Požarevcu nije počela sa radom do 1. januara“, kaže Jovanović.

Objašnjava da je za ocenu kvaliteta vazduha potrebno merenje u celoj kalendarskoj godini, nakon čega se vrši kategorizacija i odlučuje o donošenju i sprovođenju mera za smanjenje aerozagađenja.

Grad Požarevac je krajem prošle godine kupio automatsku stanicu u Požarevcu, ugovor je zaključen je sa firmom Ecomaks Solutions po ceni od oko 20,4 miliona dinara.

Nova automatska stanica koja će raditi u sistemu SEPA, trebalo bi da u svakom trenutku meri koncentracije nekih od najzastupljenijih zagađujućih materija. To se, između ostalog, odnosi na sumpor dioksid, azotove okside, ugljen monoksid i suspendovane čestice – PM 10, PM 2,5 i PM 1.

Ovi podaci u kombinaciji sa informacijama sa neautomatizovanih mernih mesta, građanima, ali pre svih donosiocima odluka, trebalo bi da pomognu u identifikovanju izvora zagađenja i planiranju mera koje bi trebalo da unaprede kvalitet života i zaštite životne sredine.

Prema direktivama EU, da bi se vazduh smatrao čistim, koncentracija PM 10 čestica ne treba da bude veća od 40 mikrograma po metru kubnom, a prekoračenja ne smeju biti duža od 35 dana godišnje.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend