Društvo Kultura

Da li će Požarevac biti Prestonica kulture 2023. godine?

Pozarevac ulaz u grad
Foto/TS. Požarevac ulaz u grad
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisuje konkurs pod nazivom Prestonica kulture Srbije 2023, koji pruža podršku jedinicama lokalnih samouprava da u saradnji sa ustanovama, umetničkim i drugim udruženjima registrovanim za obavljanje delatnosti kulture, pojedincima  kao i drugim subjektima u kulturi, unaprede svoje kapacitete u kulturi, kulturnu produkciju i kulturnu ponudu.

Izabrana lokalna samouprava poneće titulu – Prestonica kulture Srbije 2023, koja će joj omogućiti da bude prepoznata kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture i na taj način postane vidljivija na kulturnoj mapi Republike Srbije i Evrope.

Osnovni cilj Programa:

 1. Koncentrovana podrška jednoj lokalnoj samoupravi radi rešavanja dugogodišnjih problema u cilju unapređenja ključnih faktora kulturnog razvoja;
 2. Podizanje kvaliteta kulturnog života jedne jedinice lokalne samuprave;
 3. Pokretanje kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja jedinice lokalne samuprave kroz aktiviranje postojećih i osmišljavanje novih umetničkih programa tradicionalnih i savremenih formi, oživljavanje postojećih institucija kulture ali i pokretanje novih i savremenih institucija. Zaštita, promocija i upotreba materijalnog i nematerijalnog nasleđa i izgradnja i obnova objekata kulture i drugih projekata kulturne infrastrukture;
 4. Podsticanje donošenja strategija kulturnog razvoja na lokalnom nivou sa akcentom na uključivanje građana i profesionalaca u procese kreiranja i sprovođenja kulturnih politika na nivou jedinice lokalne samuprave.

Opšti ciljevi Konkursa:

 1. Pozicioniranje gradova/opština kao kulturno-turističkih centara zasnovanih na autentičnosti i jedinstvenosti kulturnog identiteta;
 2. Obogaćenje kulturnog života kroz osmišljavanje, razvoj i sprovođenje kapitalnih investicija u kulturu i razvoj kreativnih i inovativnih programa;
 3. Zaštita, obnova i revitalizacija kulturnog nasleđa kroz savremene modele prezentacije i održivog korišćenja;
 4. Izgradnja novih i inovativna upotreba postojećih javnih objekata i otvorenih javnih i zelenih prostora za programe kulture.

Program Prestonica kulture Srbije doprineće ostvarenju ciljeva Ministarstva koji se odnose na uspostavljanje predvidive i konzistentne kulturne politike koja obuhvata savremeno stvaralaštvo, kreativne i kulturne industrije, zaštitu i unapređenje kulturnog nasleđa, inovativno korišćenje javnih prostora, kao i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Podnosilac prijave može biti Jedinica lokalne samouprave odnosno grad/opština ili grupa podnosilaca koji će odrediti među sobom jednog nosioca projekta tj. jedan grad/opštinu koji će biti potencijalna prestonica. Prilikom izbora Prestonice kulture Srbije vodiće se računa o inventivnosti i dugoročnoj održivosti programa.

Podnosioci projekata na Konkurs za Prestonicu kulture Srbije 2023 imaju pravo učešća i na drugim konkursima Ministarstva kulture i informisanja.

Prijave se podnose na konkursnom upitniku i dostavljaju u štampanoj i elektronskoj formi Ministarstvu kulture i informisanja sa naznakom ˗ Za Konkurs Prestonica kulture Srbije 2023, od 2. avgusta do 2. septembra 2021. godine.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Dobar vic, u Pozarevcu ne radi dom kulture, nema bioskopa, nema pozorista, galerija slika je kao berbernica, prilici mu prestonica nekulture.

 • Opet si napisao satiričan članak,bravo,Markoni!

  Već se sada zna da lokalni vlastodržci-kabadahije na čelu sa d…..m „gradonačelnikom“,neće podneti nikakvu dokumentaciju za konkurs,jer ne znaju sva slova i brojeve,tu činjenicu je potvrdio ministarstvo energetike,kao i vlada Srbije!?!

  Što se tiče „kulture“ u Požarevcu,odavno je umrla,nema dramskih sekcija,nema muzičkih sekcija,nema opštinskog takmičenja dramskih sekcija škola,nema takmičenja iz muzike,nema slikarskih kolonija i sekcija,nema uličnih umetnika,nema literarnih sekcija,nema…,ali zato ima nesposobnih vlastodržaca-kabadahija, nesposobnih partijskih direktora javnih institucija i lokalnih tajkuna-lopina!

  Ima šund-treš kafića po gradu iz kojih gruvaju „zvezde“ turbo-narko-folka,ima fantomske diskoteke Madona,ima kič-treš ukusa lokalnih vlastodržca-kabadahija i tajkuna-lopina,koji „ukrašavaju“,ima građevinske mafije,koja gradi rugla po gradu,ima samo zla!

  Cela stara Mezija (Požarevac,Kostolac,Golubac,Kladovo,…) je čitavih 25000 godina bila prestonica-kolevka cele civilizacije i to ne tvrdim ja,već Orbini,Tukidid, Herodot, Milojević,Halkokindilo, Šafarik,Lazić, Deretić,Pešić,Bilbija,Pjanović,Živanović, Dimić,itd,itd.

  Bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodržce-kabadahije!!!

  POBUNA DO SLOBODE!!!

 • Požarevac će biti prestonica kulture kad zatvori ove džiberske seljane na obodu grada Madonu, Tulbu i Ludnicu od kojih pola grada ne može da spava. Do tada je prestonica turbo folka i praziluka!

 • Ova vest da nije tužna bila bi smešna. Po čemu to Požarevac treba da bude prestonica kulture?
  Ima jedan pristojan festival i nekoliko pokušaja. Uglavnom se prednost daje populističkim ili interesnim sadržajima što može samo da ga svrstava u prestonicu palanačke kulture.

%d bloggers like this:
Send this to a friend