Društvo Ekonomija

Hotelima u Srbiji nedostaju radnici

Foto: Pixabay/Ilustracija
Popunjenost domaćih hotela je početkom godine bila 46 odsto, što su bolji podaci u odnosu na isti period 2021, a onda je kriza u Ukrajini ponovo usporila poslovanje

Želja za putovanjima posle dvogodišnje pauze i najava turista iz zapadne Evrope da će ove sezone sigurno putovati u inostranstvo, ohrabruje i hotelsku industriju Srbije. Popunjenost domaćih hotela početkom godine bila je 46 odsto, što su bolji podaci u odnosu na isti period 2021, a onda je kriza u Ukrajini ponovo usporila poslovanje. Sada je broj rezervacija stabilan i čini se da će konačno da krene oporavak i da se može očekivati rast broja turista u gradovima.

Kako su nedavno upozorili iz Udruženja hotelsko-restoraterske privrede Srbije (Hores), turistička sezona će biti izazovna ne samo zbog rata u Ukrajini, već zato što se ovaj sektor privrede i dalje suočava sa hroničnim nedostatkom radne snage. U gotovo svakom restoranu ili hotelu u Srbiji traže se ljudi za rad. Trenutno, u ugostiteljstvu je angažovano oko 40.000 radnika, dok je hotele u zemlji unazad godinama napustilo oko 6.300 radnika, a zajedno sa restoranima nedostaje im oko 15.000.

Baner Boom93 Android aplikacija

Oni navode da je ključ za rešenje problema podizanje nivoa zarada, zbog čega su odlučili da se obrate državi sa zahtevom za davanje olakšica u zapošljavanju novih radnika, oslobađanjem od poreza i doprinosa na plate, kako bi se većim zaradama zaustavio odlazak neophodnog kadra iz zemlje. Rešenja se moraju tražiti brzo, jer turizam nema vremena za čekanje, posebno što gubici moraju da se nadoknade, a i spremno dočeka nova sezona.

U Srbiji je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u martu ove godine u odnosu na isti period 2021, broj dolazaka turista veći za 79,6 odsto, dok je broj noćenja porastao za 44 procenta. U istom periodu domaći gosti su zabeležili za 20 odsto više noćenja, a strani 92 procenta. Kada je reč o posećenosti, trenutno je više turista u banjama i na planinama, posebno tokom proteklih praznika, dok se u gradskim centrima tek očekuju u većem broju.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend