Društvo

I odbijene mame dobiće subvencije za stan

Screenshot (YouTube)

Screenshot (YouTube)

Mame odbijene za subvenciju za prvi stan, iz razloga što su već potpisale kupoprodajni ugovor, ipak će dobiti novac. Ovo proizilazi iz izjave ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević, koja je najavila da će se u narednom periodu raditi na pronalaženju pravnog osnova da „sve one majke koje su u momentu rođenja deteta ispunjavale sve uslove za subvenciju i dobiju finansijsku podršku države koja im je obećana“.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević podsetila je za TV Pink da je bilo slučajeva da su majke prilikom podnošenja zahteva za subvenciju za prvi stan podnosile kupoprodajni ugovor, čime su automatski stekle pravo da se upišu kao vlasnice nekretnine ali i automatski izgubile osnovni uslov za subvenciju.

„Mi ćemo u narednom periodu da učinimo sve da nađemo pravni osnov da sve one majke koje su u momentu rođenja deteta ispunjavale sve uslove i dobiju finansijsku podršku države koja im je obećana. Da li će to biti kroz izmene uredbe ili na neki drugi način, to majke ne treba da interesuje. One treba da budu sigurne da će ono što je država obećala – da će i da ispuni“, izjavila Darija Kisić Tepavčević.

Podsetimo, portal N1 je u više navrata pisao o mamama koje su ispunjavale sve uslove za subvenciju, a ipak ostale bez nje.

Razlog je bio što su, u sva četiri slučaja, mame potpisale kupoprodajni ugovor za stan na kredit pre nego što su državi podnele zahtev da im odobri subvenciju upravo za te konkretne stanove.

Sve četiri su za državu, zbog toga, izgubile osnovni uslov da uopšte konkurišu za subvenciju, a to je da – nemaju nekretninu u vlasništvu.

Prvo je objavljena priča o Jovanovićima iz Subotice – Dajani i Igoru, a potom i o još tri mame: Katarini Jelisavčić Marković iz Beograda i Novosađankama Marini Pavlović i Anji Janković.

Sve četiri mame su rodile dete u ovoj godini, zajedno sa parnerom, odnosno suprugom imaju prihode manje od dve zvanične prosečne plate i nisu imale nekretninu u vlasništvu dok su prikupljale dokumentaciju za subvenciju.