Društvo

Deca starija od 12 godina mogu da prime vakcinu protiv koronavirusa i u Požarevcu

Boom93/M.Veljković
Vakcinacija dece protiv koronavirusa uzrasta od 12 do 18 godina u požarevačkom Domu zdravlja je na osnovu preporuka počela pre dve nedelje, a prema rečima dr Dejana Milenkovića, načelnika školskog dispanzera, procenat dece koja su do sad vakcinisana je mali.

„Mi vakcinišemo svakog dana od 3 do 5 deteta, što nije dovoljno. Apelujemo na roditelje da makar svi srednjoškolci budu vakcinisani u narednom periodu. Broj dece koja su do sada vakcinisana je jako mali, uglavnom su to pojedinačni slučajevi, a do sada je vakcinu primilo između manje od 50 deteta“, kaže Milenković.

On napominje da sva deca već od 12 godine, gde spadaju stariji osnovci i srednjoškolci slobodno mogu da dođu na vakcinaciju.

Njih najpre pregledaju pedijatri u školskom dispanzeru, dobiju nalog nakon čega idu u Medicinu rada na vakcinaciju. Pedijatri su u obavezi da pregledaju dete, uzmu anamnezu, napiše nalog i ukaže roditeljima na šta treba obratiti pažnju nakon vakcinacije deteta“, naveo je pedijatar.

Za decu uzrasta iznad 12 godina preporučena je vakcinacija Fajzer vakcinom, jer kako nam je pojašnjeno ova vakcina izaziva najmanje neželjenih efekata i deca bolje podnose ovu vakcinu u odnosu na odrasle.

Deca pozitivna nakon povratka sa letovanja

Prema rečima dr Milenkovića, nakon zatišja od dve nedelje, ponovo je počeo porast broja dece koja su pozitivna na koronavirus.

„To su uglavnom deca koja su se vratila sa letovanja iz Bugarske i Crne Gore i to su deca koja su nevakcinisana. Beležimo svakog dana oko 4 deteta koja su pozitivna, a zab rinjava činjenica da u poslednje dve nedelje nije bilo dana da nismo imali neko dete koje nije pozitivno. Mi smatramo da je pedijatrija ušla u četvrti talas jer se kovid polako spušta ka srednjoškolcima i starijim osnovcima, jer je stara populacija uglavnom vakcinisana“.

Kako dodaje pretpostavka je da će biti sve veći broj dece koja će biti pozitivna.

Simptomi blaži, većina dece bez gubitka mirisa i ukusa

Deca koja su u poslednje dve nedelje pozitivna na koronavirus, kako naglašava pedijatar su ugl.avnom prolazila sa blažim simptomima.

„Kod 90 procenata dece su to uglavnom blaži simptomi, i dalje su to visoka temperatura, bol u grlu, suv kašalj, ali je sve manje dece koja gube čulo mirisa i ukusa“, navodi Milenković.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, je juče ukazao da je uslov da školarci i akademci ostanu u klupama i tokom cele zime da se što veći broj njih vakciniše.

Zato je, kako napominje profesor Tiodorović, na poslednjem sastanku Kriznog štaba zahtevano od nadležnih da se sprovedu mere koje će da utiču da pedijatri i izabrani lekari intenzivnije savetuju cepljenje protiv kovida 19 i deci i studentima.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend