Društvo

Idejama mladih za pokretanje akcija i aktiviranje vršnjaka obeležen Međunarodni dan volontera

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Danas se obeležava međunarodni dan volontera. Omladina JAZAS-a je povodom ovog dana u novembru raspisala konkurs za Najbolju volontersku akciju srednjih škola sa područja grada Požarevca, a danas je održana prezentacija volonterskih akcija i odabir najbolje.

U centru za kulturu Požarevac predstavnici srednjih škola koji su konkurisali svojim idejama, danas su ih predstavili, a nakon izbora najbolje uslediće i realizacija istih.

Prema rečima Zorana Jovića iz Omladine JAZAS-a, poruka današnjeg dana svim mladim ljudima i budućim volonterima, jeste da ne budu posmatrači, da se aktiviraju i doprinesu lokalnoj zajednici svojim idejama, prilikom izrade Lokalnih akcionih planova za mlade, kako bi aktivnosti koje se u budućnosti budu realizovale bile u skladu sa njihovim potrebama.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

„Kroz ovaj projekat volonterskih akcija želimo da podignemo svest mladih ljudi da se uključe u aktivnosti. U saradnji sa đačkim parlamentima srednjih škola prijavili su se mladi sa šest ideja za volonterske akcije. Nakon današnjeg predstavljanja akcija i proglašenja pobednika, akcije će biti i realizovane“, naveo je Jović.

Omladinski aktivizam i volonterizam je nešto što treba da se gradi kod mladih.

„Omladinska politika je odgovornost svih nas i obaveza, ali i zadovoljstvo. Omladinska politika na lokalu je obaveza i odgovornost svih nas, da kreiramo bolje uslove za razvijanje mladih. Ukoliko kvalitetno obrazujemo omladinsku politiku, učinićemo uslugu nama samima, jer ćemo dobiti kvalitetnu lokalnu zajednicu. Kreiranjem Lokalnih akcionih planova prepoznajemo potrebe mladih, ono što ona njima treba da pruži, ali kroz ovakve projekte i da oni vrate lokalnoj zajednici“, rekla je Maja Marić predstavnica Udruženja „Urban stream“.me

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. 12. 1985. godine kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere. Od tada se svake godine 5. decembra obeležava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj obeležavanje toga dana je da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.