Društvo

Imunolog Marković: Pandemija još traje i nepredvidiva je, nije besmisleno vakcinisati se

Foto: N1/Printscreen
Pandemija još uvek traje i potpuno je nepredvidivo kojim će tokom dalje da teče, stoga nije besmisleno vakcinisati se, odnosno primiti treću dozu, ističe za Euronews imunolog dr Miloš Marković.

Respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije savremenog čoveka, sa godišnje se registruje oko 10 miliona slučajeva.

„Ono što je potpuno jasno posle više od godinu dana, jeste da su vakcine efikasne i štite od teške forme bolesti i to je najvažnije“, ističe Marković za Euronews Srbija i poziva sve da uopšte nije besmisleno vakcinisati se protiv kovida 19, čak iako je osoba preležala koronu.

„Dokazano je da preležana bolest i vakcina daju najbolji imunitet. Ne savetujem da se virus preleži, ali ako je neko već preležao savetujem da se vakciniše“, naglasio je imunolog.

On dodaje da je preporučena i treća doza za sve, dok smatra da četvrtu dozu verovatno treba da prime samo starije osobe ili hronični bolesnici.

Upitan koja je najbolja vakcina, Marković  navodi da je postoji ogroman broj studija koje pokazuju da RNK cepiva (Fajzer i Moderna) daju najbolji odgovor.

Da je lakše preležati bolest nego vakcinisati se, imunolog ističe da je mit.

„U nekim slučajevima, imunitet posle preležane bolesti je bolji, dok je nekad posle vakcinacije bolji…nema pravila, ali ono što je potpuno jasno da posle vakcinacije dobijete trajni imunitet koji vas štiti duže ili kraće vreme, a ponekad i doživotno, bez rizika koju nosi bolest“, naglasio je.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend