Društvo

Inflacija i dalje raste – u oktobru 15 odsto, mleko skuplje 39,6%

FOTO: Boom93/ S.Lisac
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u oktobru 2022. godine, u odnosu na oktobar prošle godine povećane su 15 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Cene energenata i dalje značajno "guraju" inflaciju naviše. Tako su električna energija, gas i ostala goriva skuplji 19,2 odsto u odnosu na lanjski oktobar, dok su čvrsta goriva - ugalj, pelet i drva - skuplja za 48,9 odsto. Među "rekorderima" po poskupljenju su i mleko, mlečni proizvodi i jaja, za koje zvanična statistika navodi da su poskupeli za čak 39,6 odsto.

Meso je skuplje za 19,3 procenta.

Dok su čvrsta goriva skuplja za 48,9 odsto, a električna energija, gas i ostala goriva za 19,2 odsto, daljinsko grejanje je, navodi RZS, poskupelo za – 2,3 odsto u odnosu na lanjski oktobar.

Usluge smeštaja u hotelima skuplje su 37,1 odsto.

Stvarna stambena renta veća je za 27,3 odsto.

Sredstva za održavanje stana skuplja su za 23,3 odsto, dok su medicinske usluge (nebolničke) za godinu dana poskupele za 13 procenata.

Popravka nameštaja, rasvete i podnih prostirki beleže porast cene od 18,5 odsto za 12 meseci.

Korišćenje i održavanje vozila skuplje je za 15,1 odsto, dok su goriva i maziva za putnička vozila poskupela za 17,5 procenata.

Sredstva i usluge u vezi sa kućnim ljubimcima takođe beleže rast cena, u proseku za 13,9 odsto u odnosu na lanjski oktobar

Značajna poskupljenja i u oktobru, baš kao u septembru, beleže predmeti i usluge u oblasti lične nege. Tako su usluge u frizerskim i kozmetičkim salonima skuplje za 17,5 odsto.

Novine i časopisi su, od prošlog septembra, skuplji u proseku za 35,4 odsto, a kancelarijski materijal je za godinu dana uvećao cenu za 24,4 odsto.

U odnosu na prošli oktobar jeftinije su, baš kao i u avgustu i septembru – samo usluge avionskog prevoza putnika, i ovaj put za 0,2 odsto.

Paket-aranžmani takođe su poskupeli – za 14, 7 odsto.

Mesečna inflacija
Potrošačke cene u oktobru ove godine, u odnosu na septembar 2022. godine, u proseku su povećane 1,9 odsto.

U oktobru 2022, u odnosu na septembar, rast cena zabeležen je u grupama „restorani i hoteli“ (4,1 odsto), „hrana i bezalkoholna pića“ (3,5), „odeća i obuća“ (2,2), „oprema za stan i tekuće održavanje“ (1,7), „stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva“ (1,5), „obrazovanje“ (1,3), „transport“ (0,6), „rekreacija i kultura“ (0,5), kao i u grupama „alkoholna pića i duvan“, „komunikacije“ i „zdravlje“ (0,2 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga na mesečnom nivou, kako ističe RZS, nisu se bitnije menjale.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend