Društvo

Interpol bira predsednika, Srbija podržava kandidata kog optužuju za torturu

Svetska policijska agencija Interpol sutra u Istanbulu treba da izabere novog predsednika, a grupe za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da bi na funkciji mogao da se nađe general kog optužuju za torturu. Generala Ahmeda Nasera el Raisija, generalnog inspektora u ministarstvu unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u nastojanju da stane na čelo Interpola u naredne četiri godine podržava i Srbija.

On od prošle godine vodi kampanju za predsednika, a pred njim je samo jedna kandidatkinja, Čehinja Šarka Havrankova.

El Raisi, koji je član izvršnog komiteta Interpola, saopštio je u subotu da je prioritet UAE zaštita ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

Međutim, u izveštaju MENA Grupe za ljudska prava opisuju se rutinska kršenja ljudskih prava u bezbednosnom sistemu UAE, gde su advokati, novinari i aktivisti prisilno nestali, mučeni, arbitrarno pritvarani i zastrašivani zato što mirno traže osnovne slobode i prava.

Nekoliko tužbi za „torturu“ protiv El Raisija podneto je poslednjih meseci u Francuskoj, gde je sedište Interpola, i u Turskoj, zemlji domaćinu Generalne skupštine.

Podršku kandidaturi El Raisija izrazio je u sredu ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, piše Danas.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine Interpola Vulin je El Raisiju rekao da su odnosi Srbije i UAE „na visokom nivou“ i da su „snažan doprinos“ tome dali „dobri lični odnosi“ predsednika Aleksandra Vučića i prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Vulin je El Raisiju poželeo sreću na predstojećim izborima za predsednika Interpola i pozvao ga da poseti Srbiju naredne godine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oni su se saglasili da ima prostora za jačanje saradnje policija dve zemlje, posebno u oblasti borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, navodi se.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend