Društvo

Iskliznulo vagon-cisterna sa eurodizelom, nema opasnosti od curenja

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Između stanica Orlovat i Farkaždin, kod Zrenjanina, u petak uveče u 19.20 časova, došlo je do iskliznuća jedne vagon cisterne, natovarene eurodizelom, saopštila je kompanija „Srbija kargo“.  

Prilikom tog incidenta, kako se navodi, nije bilo curenja, niti isparenja i nema nikakve opasnosti po živote ljudi i životnu sredinu.

„Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije NIS i saobraćala je iz Pančeva za Novi Sad. Na lice mesta je izašla zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, koja će utvrditi uzrok ovog akcidenta“, dodaje se u saopštenju.

Bojan Simišić iz Eko straže izjavio je u petak za N1 da to udruženje građana traži od nadležnih da privremeno obustave železnički promet opasnih materija. „Tražimo reakciju na sam događaj, ali i set akcija koji je potreban kako bismo sprečili dalje akcidente i ljudske žrtve“, rekao je.

U četvrtak u 00:20 časova, na delu pruge između stanica Zaječar – Minićevo, došlo je do iskliznuća jedne vagon cisterne, tovarene fosfornom kiselinom. Kako je navela „Srbija Kargo“, u sastavu teretnog voza koji je za šabački „Eliksir“ saobraćao iz Prahova za Šabac, bilo je 12 vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije „Eliksir“.